2022. 01. 17.

Megbocsátás a házasságban

Amikor évről évre mindennap együtt élsz valakivel, nehéz elkerülni a konfliktusokat. De nem is kell! A kulcs a mindennapi megbocsátásban rejlik, ez pedig szorosan kötődik a bűneink, hibáink beismeréséhez.

„Bocsássatok meg, és nektek is megbocsáttatik.” (Luk. 6:37) Ez az igevers rengeteg, az élettel kapcsolatos hasznos tanács között található, ami közvetlenül Jézustól származik. Amikor a házassággal kapcsolatban gondolok erre a versre, egyből a “pontgyűjtés” jut eszembe. Gondolj bele: a házasság célja egy életen át tartó kapcsolat. Amikor évről évre mindennap együtt élsz valakivel, nehéz elkerülni, hogy a sok kicsi sokra ne menjen. Számos “pontot” jegyezhetsz fel magadnak!

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a megbocsátás a házasság fontos része. Azonban könnyű szem elől téveszteni Jézus kemény tanácsát: a megbocsátás napi szinten való gyakorlását. Ez minimum annyit jelent, hogy nincs több pontgyűjtés!

A Lukács 6,37 utolsó része, “bocsássatok meg, és nektek is megbocsáttatik”, a Jakab 5,16-ot juttatja eszembe: “…valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok.”

Egy egészséges házasságban a bűn egymásnak való megvallása ajtót nyit a megbocsátásnak.

És ahogy könnyen kell megbocsátanunk – különösen a házastársunknak – ugyanúgy mások megbocsátását is könnyen el kell tudnunk fogadni. Nem csak a nagy, hanem a hétköznapi dolgokban is. Egy olyan kapcsolatban, ahol mindkét fél fel tudja vállalni a másik előtt a hibáit – és talán még emellett a különbözőségeikre is örömmel tudnak tekinteni.

Ha a házasságban letesszük az életünket a másikért (János 15,13 és Efezus 5,25), akkor ez azzal kezdődik, hogy a házastársunkat magunk elé helyezzük. Ez azt jelenti, hogy ítéleteinket, vádjainkat félretéve a megbocsátás útját választjuk. És ahogy a felek felváltva gyakorolják a megbocsátás adását és elfogadását, kapcsolatuk egyre növekszik igazságban és szeretetben. Szánj időt ezen a héten arra, hogy a házastársaddal gyakoroljátok egymás iránt a megbocsátást. Beszéljetek őszintén azokról a területekről, ahol tudjátok, hogy gyakran hibáztok, és keressétek meg, milyen “pontokat” gyűjtöttetek már eddig össze, amit meg tudtok bocsátani egymásnak. 

 

Forrás: YouVersion

Borítókép - Fotó: Popa Sorin | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás