2022. 01. 12.

Hogy lehet a nehéz időkben hálát adni és Istenben bízni?

Rengeteg ember a környezetemben irtó nehéz helyzetben van és sokan küszködnek. Én is. Ki a családdal, ki a szerettének az elvesztésével, a magánnyal, szerelmi csalódással, családi konfliktusokkal, házastársi elhidegüléssel. Fel se lehet sorolni. Hogyan tudsz Istenben bízni és hálát adni akkor is, amikor úgy érzed, nincs semmi, amiért hálát adhatnál? Az Arrivera blog írását szemlézzük.

Olvastam valahol, hogy minél idősebbé válik az ember, annál inkább rájön, hogy mindenki küzd valamilyen szinten függőséggel, magánnyal, bánattal, kétellyel vagy stresszel. A lassan már két éve tartó járvány pedig még egy bizonytalansági réteget képez a jövőn, ami miatt még nehezebb bizalommal előre nézni.

A Biblia emberei és a mélységek

Felrémlett bennem, hogy az általunk a „hit hőseinek” tekintett hús-vér embereknek mennyire lehetett könnyű megélniük, sőt túl is lendülniük az érzelmeiken, hogy meg tudják lépni azt, amit a hit cselekedetének látunk náluk.

Szerintem kicsit sem volt könnyű nekik. És ha az érzéseikre hallgattak volna, valószínűleg nem ismernénk ma a nevüket a Bibliából.

Gondolj bele olyan embereknek az élethelyzetébe, akiket spirituálisan sokkal magasabb szintűeknek tartunk saját magunknál.

hirdetés

Dávid király írta a legtöbb zsoltárt, és az érzelmeknek teljes skáláját megéli bennük. Egyik pillanatban még Isten nagyságát magasztalja, aztán azt kérdezi, „Hol vagy Istenem?” (13. Zsoltár)

A 6. Zsoltárban olyan elképesztő mélységű lelki fájdalomról számol be, ami még fizikai fájdalommal is járt. Ha valaha sírtál annyira, hogy a kimerültségtől megfájdult a fejed, elfogyott a könnyed és elvesztetted az erődet, akkor ugyanazt élted át, amit Dávid (3-8. vsz). Akiről egyébként azt írja a Biblia, hogy Isten szíve szerint való férfi volt (1 Sámuel 13:14).

Tehát az, hogy Isten szeret, és jó terve van az életedre vonatkozóan, nem jelenti azt, hogy néha nem kerülsz érzelmileg nehéz helyzetbe.

Jeremiás prófétának két könyve is szerepel a Bibliában. Tudtad, hogy ő sosem nősült meg? Szingli volt egész életében. És nagyon erős küzdelmei voltak a szomorúsággal és a depresszióval. A Jeremiás Siralmai 2:11-ben ő is azt írja, hogy annyit sírt, „már kifogyott a könnyeiből”.

Ez ugyanaz az ember, akiről Isten azt mondta: „Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, már ismertelek, és mielőtt az anyaméhből kijöttél, megszenteltelek”. (Jer. 1:5)

Mégis volt ilyen lélekállapotban.

Az megvan, hogy Illés próféta az életének egy pontján annyira depressziós lett, hogy meg akart halni (1 Királyok 19:4)? Ami nagyon durva, hogy ez közvetlenül az után történt, hogy egy hatalmas isteni csodát tapasztalt meg a Kármel hegyen, és tűz szállt le az égből az imájára. Ő aztán nagyon gyorsan a mélypontra került a csúcsról. Nagy sikerek után is jöhet a hullámvölgy.

Remélem, ezek a példák segítenek neked is abban, hogy rájöjj, hívő emberként is kerülhet az ember mélypontra. De Isten nagyon szeret téged akkor is, amikor az érzelmeid elborítanak. Amikor úgy érzed, nem bírod tovább. Amikor úgy érzed, elviselhetetlenül fáj. Ilyenkor a fontos kérdés, hogy az érzelmeinkre, a félelmünkre hallgatunk, vagy Istenben bízunk.

Mert a hit ugyanaz a héber és görög szó eredetiben, mint a bizalom. Ezek a személyek úgy hittek, hogy bíztak.

Hálaadás mint fegyver

Igen, de mit lehet még csinálni akkor, amikor ilyen nehéz szituációba kerülünk? Isten Beszéde alapján a bizalom mellett a hálaadást kell megerősíteni magunkban.

“Miért csüggedsz el lelkem és nyugtalankodsz bennem? Bízzál Istenben, mert még hálát adok én neki az ő szabadításáért.” (Zsolt. 42:6)

Hiszek abban, hogy a hálaadással még olyan „közönséges”, hétköznapi cselekedetek, mint egy sportmérkőzés megnézése, egy finom étel elfogyasztása, vagy egy baráti program is lehet Isteni mércével mérve pozitív, vagy „szent”, ha hálásak vagyunk közben Istennek.

A fókusz áthelyezése

Lehet, hogy arra van szükségem, hogy a fókuszomat eltávolítsam magamról, és ne arra figyeljek, hogy Isten mit adott már meg nekem, és még mit nem. Hanem inkább arra, hogy kicsoda Ő és hogy miért is szeretem Őt.

Akkor is, ha még nem történt meg a csoda.

Ha még nem gyógyultam meg.

Ha még nem szabadultam meg.

Ha a családom még nem teljesen egész.

Ha anyagilag kihívással nézek szembe.

Ha gyászolok, magányos vagyok, vagy nem találok három dolgot a napomban, amiért hálás lehetek.

Akkor is megemlékezem-e Isten kegyelméről?

Adj hálát ma azért, AKI Isten. A Teremtőd és Alkotód. A Megváltód és Szabadítód. A Mennyei Atyád.

 

 

Forrás: Arrivera 

(Az Arrivera blog kersztény szemszögből igyekszik segíteni azoknak, akik szeretnének szabadok lenni a pornófüggőségtől.)

Borítókép - Fotó: Arne9001 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás