2022. 01. 07.

Így éld túl a rohanó hétköznapokat

Miért vállaljuk túl magunkat – és vajon mit kellene tennünk, hogy ezt megelőzzük? Hogy telik egy hasznos nap? Mik az értelmes határai a pörgésnek? Többek között ezekről beszélgetett Kállay Kati, Tóth Márton és Martí Zoltán a Szóval podcast legújabb adásában.

Az egyik legelcsépeltebb közhelyünk, mégis igaz: rohanó világban élünk. De egyáltalán élünk-e mi ebben a világban, vagy csak túlélünk?

Martí Zoltán szerint attól, hogy egy nap pörgős, még nem biztos, hogy hasznos. „Egy napom akkor érzem hasznosnak, ha tettem valamit, amitől jobb hellyé vált a világ és minőségi időt tudtam tölteni a feleségemmel. De vannak olyan pörgős napok is, amelyeknek a végén mégsem érzem azt, hogy jó lett volna.”

„Elgondolkodtató, hogy egyáltalán miért pörgünk. Jó az nekünk?” – vetette fel Tóth Márton. Sokszor annyi impulzus ér minket, hogy szinte fel sem fogjuk, mi történik velünk. „Bár a pörgős napok valahol az életünk velejárói, azt a veszélyt hordozzák magukban, hogy az igazán fontos dolgokra nem marad idő. Például az elcsendesedés vagy a szoros emberi kapcsolatok rovására mehet. Fontos, hogy ki legyen egyensúlyozva egy-egy pörgős időszak, ehhez pedig tudatosság kell” – hívta fel a figyelmet Kállay Kati.

A rohanás és a zaj sokszor kéz a kézben járnak, vagyis

hirdetés

azért is rohanunk, hogy ne kelljen csendben lennünk a mélyebbről jövő kérdéseinknek.

Ennek egyik gyógyírja a természet közelségében töltött idő lehet, ami ad egy más ritmust az életünknek. Ugyancsak jó eszköze lehet a lelassulásnak az olvasás – persze nem az interneten átfutott cikkek, hanem valamilyen nyomtatott könyv.

Nagyfokú tudatosságot igényel az is, hogy valóban megéljük a pillanatokat, és ne azon járjon az eszünk, hogy mit kell még aznap elvégezni, hova kell menni, honnan késünk el. Ebben segíthet az is, ha igyekszünk fejlődni az időmenedzsmentben, például az Eisenhower-mátrix segítségével, amely szerint szortírozni tudjuk a feladatainkat aszerint, hogy mi mennyire sürgős és fontos. Meg kell tanulnunk bizonyos feladatokat delegálni, másokra nemet mondani és ha kell, segítséget kérni.

„A társadalmunkban egyfajta elvárássá is vált, hogy sűrűek legyenek a napjaink, és

a sok teendővel megmutassuk, hogy nekünk nem üres az életünk”

– mondta Kállay Kati. Nem ritka, hogyha nincs épp teendőnk és pihenünk, egyből bűntudatunk támad. „El kell gondolkodunk azon, hogyha negyedennyi dolgot csinálnánk, akkor is ugyanolyan értékes lenne az életünk” – fűzte hozzá Tóth Márton.

Sokszor a rohanó életünk a kifogás arra is, hogy miért nem imádkozunk, de erre egészen egyszerű megoldás lehet az is, ha csak bemegyünk egy templomba, akár 10 percet kiszakítva a napunkból. Ne felejtsük el, hogy a hitéletünkre és a mentális egészségünkre is nagy hatással van az életritmusunk, amelyen tudatos odafigyeléssel igenis tudunk változtatni.

A teljes adást meghallgathatod itt:

Borítókép - Fotó: Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Szóval
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás