2022. 01. 05.

„Bár abortuszom volt, az abortált gyermeknek az édesanyja maradtam”

Hány abortuszt végeznek Magyarországon egy év alatt? Milyen tünetekkel jár a poszt-abortusz szindróma? Hogyan lehet segíteni a nőket közvetlenül vagy akár társadalmi szinten? Többek között ezekről a fajsúlyos kérdésekről beszélgettek a Bizony, Isten című műsorban.

2020-ban 85 ezer gyermek született és 20 ezer terhességmegszakítás történt – ismertette a döbbenetes adatokat a műsorvezető.

Olaj Anett filozófus, bölcsész, ötgyermekesédesanya, aki fiatalkorában maga is abortuszon esett át. Férjével együtt megalapították az abortusz.hu oldalt. „Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk” – ez az evangéliumi mondat az életének vezérfonala. Mint mondta, az abortuszt még tinédzserként végeztette el, miután egy egyéjszakás kalandból megfogant egy gyermek. „Sokáig jó döntésnek tartottam, amit tettem, de amikor már házasságban éltem, gyerekeket szültem és elmélyült a hitem, akkor döbbentem rá, hogy mit is csináltam” – fogalmazott. Évekig küzdött poszt-abortusz szindrómával, amelynek része volt a folyamatos önmarcangolás és a depresszió.

„Istennek köszönhetően végül meg tudtam magamnak bocsátani és rájöttem, hogy az abortált gyermeknek is az édesanyja maradtam.”

Máthé Zsuzsa történész, jogász, újságíró nemrégiben indította el a Veletek az első pillanattól című kezdeményezést, amely a krízishelyzetben lévő kismamákon és kisbabákon kíván segíteni. „A mai világban igyekszünk eltussolni ezt a problémát, olyan szavakkal fedjük el, mint “reproduktív jogok”, de a szívem mélyén úgy érzem, ez hazugság. A nőket segítve kellene reagálni minderre” – hangsúlyozta.

hirdetés

„Fontos lenne, hogy az emberek ne csak számokat lássanak, ha az abortuszról van szó, hanem azt, hogy a saját gyermekükre mondanak nemet, ami egy teljesen kifordult állapot” – tette hozzá Olaj Anett.

A magyar családok közül szinte nincs olyan, amelyik ne lenne érintett az abortuszban. Máthé Zsuzsa szerint nemcsak a nők és az orvosok felelőssége a terhességmegszakítás, hanem a tágabb környezeté, a családé, a barátoké, sőt az egész társadalomé.

A cél az, hogy az élet kultúrája meggyökerezzen.

Kevesen beszélnek róla, de a poszt-abortusz szindrómában érintett nők 30 százaléka súlyos pszichiátriai problémákkal néz szembe és sokan alkoholistákká válnak közülük. A kutatások szerint mindez átlagosan 5-8 évvel az abortusz után következhet be. Amit kevesen tudnak, hogy a férfiakat is érintheti a tünetegyüttes, akik édesapákká váltak volna.

Olaj Anett férjével lelkigyakorlatokat is tart abortuszon átesett nőknek, akik így meggyógyulhatnak a rejtett gyászból. „A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok keresztény is választja az abortuszt, de mivel ez egy bélyeg, nem merik elmondani a közösségben. A lelkigyakorlatokon bizalmas légkörben elmondjuk egymásnak ezeket a történeteket, sokat lehet belőlük tanulni” – mesélte.  

A teljes adást megnézhetitek itt:

Borítókép - Fotó: Freemanhan2011 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás