2021. 12. 26.

4 kérdés + 2 óhaj, amin mindenképpen változtass az ünnepi asztal körül

,,Van olyan kérdés, amitől már előre kellemetlenül érzed magad, hogy fel fogják tenni az ünnepek alatt?”-kérdezi a Mélylevegő Projekt. Ha van, ha nincs, olvasd végig a cikket, mert biztos vagyok benne, hogy tanulságos lesz az elkövetkezendő napokra.

Körülbelül egy és fél éve robbant be az Instagram világába a Mélylevegő Projekt, amelyet három fiatal, diploma előtt álló pszichológus- és egy mechatronikaimérnök- hallgató indítottak. Napjainkra már rengeteg önkéntes és egy mentor, egy klinikai szakpszichológus segíti küldetésüket. Céljuk, hogy a mentális egészségről, depresszióról, szorongásról minél több információt a köztudatba emeljenek, illetve hogy segítő kezet nyújtsanak fiatalos nyelven és platformokon azoknak, akik magukon vagy környezetükben tapasztalják a zavarok apró jeleit.

Természetesen az ünnepek előtti időszakban sem maradtak el posztjaik. Az egyik – szerintem legmegfontolandóbb – bejegyzésük a tapintatlan érdeklődésről, helytelen kommunikációról hasznos lehet mindannyiunk számára, ha összeül a nagycsalád, a rokonok, vagy éppen majd az ünnepek után a barátokkal való találkozáskor is.

1. ,,Van most valakid?” helyett:

hirdetés

,,Van most valaki az életedben, aki mellett önmagad lehetsz? Mit tesz, ami miatt így érzel?”

2. ,,Na és, mikor jön a baba?” helyett:

,,Jelenleg mi a legfontosabb dolog számotokra?”

3. ,,Mi a helyzet a munkahelyeden / suliban?” helyett:

,,Mivel foglalkozol mostanság, amire büszke vagy? Legyen az kicsi vagy nagy dolog.”

4. ,,Remélem, vacsi után nem tűnsz megint el!” helyett:

,,Van olyasmi, amit szeretnél, ha gyakrabban csinálnánk együtt?”

5. ,,Na és, mi a terved a jövőre nézve?” helyett:

,,Fog történni valami olyan a közeljövőben, amit izgatottan vársz?”

6. ,,Gyakrabban is idetolhatod a képed.” helyett:

,,Hiányoztál, nagyon élveztem most az együtt töltött időt.”

Összegezve:

A sablonmondatok általában zárt kérdésekkel dolgoznak, nem kell sok energiát belefektetnünk, hogy feltegyük őket, általában csak reflexből kicsúsznak a szánkon. Azonban, ha valóban szeretnénk többet megtudni beszélgetőpartnerünkről, érdemesebb nyitott kérdésekkel játszanunk, mikor nem tud igennel vagy nemmel, csupán egy rövid szóval válaszolni. Tehát, ha még jobban odafigyelünk, akkor ezekkel az alternatív megfogalmazásokkal sokkal kedvesebben, nagyobb szeretettel tudunk érdeklődni a másik elképzeléseiről, élethelyzetéről, pillanatnyi benyomásairól és sokkal nagyobb valószínűséggel kapunk bő választ, illetve keltünk pozitív érzéseket a másikban.

Kívánom, hogy Karácsonykor szálljon le a Szentlélek minden család asztalához és adja szánkra a tökéletes szavakat!

Baranyi Lili

Blog Mindennapok
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás