2021. 12. 16.

Te mersz kérdezni?

Hogy vagy? A legtöbbször feltett kérdés, de vajon tényleg érdekel minket a válasz? Hogyan lehet jól és ügyesen kérdezni egy baráti beszélgetés során? Miért ne faggatózzunk és hogyan tudunk jól meghallgatni másokat? Erről beszélget a Szóval podcast legújabb adásában Kállay Kati, Tóth Marci és Martí Zoltán.

Sokan tapasztaljuk, hogy egy-egy baráti összejövetelen gyakran felszínes a társalgás és a valóban lényeges dolgokról nem merünk vagy nem tudunk beszélni. A „Hogy vagy?” az egyik legfontosabb kérdés és mégis ezt tesszük fel a legfelszínesebben, sokszor nem is érdekel minket a válasz.

„Ha ezt a kérdést úgy tesszük fel, hogy mögötte valódi kíváncsiság van a másik érzelmi állapotára vonatkozóan, akkor ez egy nagyon figyelmes gesztussá válhat” – mondta Kállay Kati. Hozzátette, talán két faktor hiányzik manapság leginkább a beszélgetésekből: a személyesség és a mély kérdések – gyakran azokkal is, akik a legközelebb vannak hozzánk.

„Mivel én újságíróként megszoktam, hogy interjúkat készítek, embereket faggatok, figyelnem kell arra, hogy ezt ne vigyem át a baráti, családi kapcsolataimba, ne legyek tapintatlan” – fogalmazott Martí Zoltán. A kérdéseknek legtöbbször nem is az információszerzés a célja a közeli kapcsolatainkban, hanem a törődés, a meghallgatás.

hirdetés

Fontos az is, hogy kíváncsiak tudjunk maradni azokra is, akiket már – azt hisszük – jól ismerünk.

„Ez valahol a szeretet egy tulajdonsága, hogy mindig meg akarjam jobban ismerni a másikat. Ehhez pedig kezdeményeznem kell, ami bátorságot igényel” – hívta fel a figyelmet Tóth Márton.

Kállay Kati szerint az internet nagy változást hozott ebben is, hiszen ha korábban bármilyen kérdésed volt, akkor oda kellett menned valakihez, emberekhez fordulnod, most pedig csak rákeresel és mindenre megkapod a választ.

A bizalom és a találkozás gyakorisága is nagyon meghatározza, hogy mennyire tudunk őszintén beszélgetni egymással. Sokat segíthet, ha követjük a másik életét és specifikusan, a vele történt dolgokra kérdezünk rá.

„A párkapcsolatokban azt kell feltételeznünk, hogy a másik mindig tud újat mutatni, adni önmagából. Soha nem lesz olyan, hogy már teljesen ismerem a párom, így ráunni is lehetetlen” – vélte Kállay Kati. Martí Zoltán azzal egészítette ki,

maga a kérdés is az önzetlenség jele lehet, hiszen nem arról beszélek, hogy velem mi van, hanem érdekel a másik – és ez egy párkapcsolatban is jelentős.

Minden őszinte beszélgetésnek van rizikófaktora, de sokkal többet nyerhetsz vele, mint amennyit veszíthetsz – összegezték a résztvevők.

Borítókép - Fotó: Rido | Dreamstime.com
Szóval
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás