2021. 12. 08.

Vita a Mária-tiszteletről – Kettőskereszt

Mária tényleg mentes az eredendő bűntől? Valóban szűz volt egész életében? Hogyan jelenik meg a Bibliában, hogyan alakult ki a különleges tisztelete a katolikusoknál, na és mit szólnak ehhez a protestánsok? Minderről Bese Gergő római katolikus pap és Bedekovics Péter református lelkész beszélgetett a Kettőskereszt podcastben.

Mária személye és az őt övező tisztelet volt a Kettőskereszt podcast második évada első részének vitatémája. Bekedovics Péter református lelkész szerint a protestánsok sokszor beszélni sem szeretnek Máriáról, mert túl katolikus, ha róla van szó, pedig fontos, hogy helyrekerüljön a református teológiában is. „Én tisztelem őt, de számomra pont ugyanolyan bibliai karakter, mint bárki más, persze Jézust kivéve. Szerintem

nagyon sokat lehet tanulni tőle, pont ugyanúgy, ahogy bármely más ószövetségi vagy újszövetségi istenfélő embertől”

– fogalmazott a lelkész.

Bese Gergő szerint ma, amikor olyan társadalmi helyzetben vagyunk, ahol alig van pozitív képe az embereknek, amikor az anyai szerep degradálódik, akkor azt kell mondanunk, hogy igenis jelentős Mária szerepe, hogy igent mondott Jézusra. A kánai menyegzőn a szolgák Máriához mennek oda, és rajta keresztül teszi az első nyilvános csodáját Jézus.

hirdetés

„A Szentírás alapján nem indokolt, hogy a katolikus egyház ennyire felemelte Mária karakterét” – vélekedett Bedekovics Péter. A kánai menyegző a lelkész szerint éppen annak a példája, hogy Mária felismeri, nem az ő közreműködése kell a csodához, hanem Jézus önállóan cselekszik. Pál is leírja, hogy egyetlen közbenjáró van Istennél, az pedig Jézus Krisztus. „Mert egy az Isten, egy a közbenjáró is Isten és emberek között, az ember Krisztus Jézus.” (1Tim. 2:5) Mária társmegváltói szerepbe helyzését tehát tévútnak tartja a lelkész.

„Istennek akarata volt azzal, hogy kiválasztotta Máriát, hogy Jézus egy asszonytól szülessen meg, hiszen dönthetett volna úgy is, hogy mondjuk az angyalok lehozzák őt a jeruzsálemi templomba.

Amikor mi megszólítjuk Máriát, mi is azt szeretnénk, hogy Isten nagy dolgot vigyen végbe rajta keresztül az életünkben.

De az imameghallgatás mindig Istenre mutat” – emelte ki a katolikus pap.

Mária örök szüzességében nem értettek egyet a résztvevők. Bese Gergő atya szerint mivel Jézus fogantatása  Szentlélek által történt és Mária később is Isten szolgálólánya maradt, valóban szűzként is halt meg. Bedekovics Péter ezzel szemben Kálvint idézte, aki szerint nem tudjuk, szűz maradt-e Mária. Annyi azonban bizonyos, hogy szűz volt, mikor Jézus magzatként a méhébe került. Hozzátette, az, hogy a Biblia azt írja, Jézus Mária elsőszülött gyermeke, nem feltétlenül jelenti azt, hogy volt több gyereke is.

Azzal kapcsolatban, hogy Mária mentes volt-e az eredendő bűntől, Bedekovics Péter hangsúlyozta, ennek nincs bibliai alapja, ráadásul akkor Mária anyjának is bűntelennek kellett volna lennie.

A Mária-jelenések kapcsán vannak protestánsok, akiknek radikális a véleménye, és azt mondják, hogy egyenesen a sátántól származnak, Bedekovics Péter azonban ezzel nem ért egyet. Ugyanakkor feltétlenül valósnak sem fogadja el. Bese Gergő úgy fogalmazott: „A Mária-jelenések kapcsán nekem az a legfontosabb üzenet, hogy továbbra sem vagyunk egyedül.

A Szentírás lezárult, de újra és újra üzenetet kapunk, hogy van még lehetőség a megtérésre.

Miért is ne lehetnének olyan helyek a földön, ahol az emberek könnyebben megtalálják önmagukat és Istent?”

A teljes adást meghallgathatod itt:

 

Borítókép - Fotó: Nikolai Link | Dreamstime.com
777 PODCAST Kettőskereszt
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás