2021. 12. 08.

,,Az abortusz akkor is gyilkosság” – Hodász András

Kisebb vita alakult ki a Hodász András katolikus pap által szerkesztett Papifrankó nevű Instagram-oldalon egy abortuszról szóló bejegyzés miatt. A katolikus pap úgy érezte, hogy fontos lenne egy rövid videóban reagálni a kommentek egy részére, így Youtube-csatornáján tömör válaszokat adott a legtöbbeket foglalkoztató kérdésekre.

„Nem létezik a világon olyan probléma, amelyre a megoldás egy emberi lény elpusztítása lehetne. Szerintem ez egy olyan vörös vonal, amelyet nem lehet átlépni” – hangzik el a videó elején András atya személyes meggyőződése, amely nem mellesleg a Katolikus Egyház álláspontja is. 

András atya már a videó elején kiemelte, hogy nem akar elítélően megnyilatkozni, fontosnak tartja az empátiát, és tudja, hogy vannak érintettek a kommentelők és a nézők között is, akár családtagjaik vagy szeretteik révén. A katolikus pap kiemelte, hogy az abortuszt általában nehéz helyzetek előzik meg és sokszor tragédiák következnek belőle. 

A témával kapcsolatban a legnépszerűbb kommentekre így reagált András atya:

1. Mennyire hiteles az, hogy egy pap beszél erről?

„Nekem feladatom az, hogy pásztorként erkölcsi kérdésekben iránymutatást adjak. Elmondjam, hogy a Szentírás ez alapján mit mond egy-egy kérdésben.” András atya szerint az erkölcsi kérdésekben és abban van kompetenciája, hogy mit mond a Biblia. „Ahogyan a szívsebész, amikor megnyilatkozik a legújabb szívsebészeti eljárásról. Ő nem azért kompetens, mert azt saját szívén próbálta ki először, hanem azért kompetens, mert ő a szívsebész, és ez a szakterülete” – érzékeltette egy párhuzammal. 

hirdetés
2. Szakadjunk már el a középkortól

András atya szerint ez a vélemény kicsit megmosolyogtató, hiszen a Ne ölj! parancsolat nem a középkorból, hanem az ókorból származik. Ugyanakkor úgy gondolja, hogy valami nem lesz elavult attól, hogy régóta normának tekinti a társadalom.

„Nem gondolom, hogy valami pusztán azért, mert régóta valljuk, önműködően elavult dolog is.

Hiszen család is van az ókortól kezdve, szeretet is van az ókortól kezdve, ünnepeink is vannak, Istenhitünk is van, csomó olyan dolog van, ami nem számít ma elavultnak.” 

3. Tegyünk valamit azért, hogy segítsük azokat, akik ebbe a helyzetbe kerültek

„Mentségünkre szóljon, ez megtörténik. Több szervezet és ember is foglalkozik a Katolikus Egyházon belül azzal, hogy segítsék azokat a leányanyákat, illetve édesanyákat, akik úgy érzik, hogy nem állnak készen a gyermek fogadására. Ilyenkor nagy segítség, ha valaki mellé áll, elmagyarázza, hogy mi fog történni, megfogja a kezét.” 

András atya azt is kiemelte, hogy az egyház empátiával fordul azok felé, akiknek esetleg volt már abortuszuk. Vannak olyan lelkigyakorlatok is, amelyek kifejezetten erről szólnak, segítenek feldolgozni az abortusz traumáját, mivel az az édesanya számára is egy trauma. 

András atya egy honlapot is ajánlott, ahol segítséghez juthatnak azok, akik nehéz körülmények között várják gyermeküket és az abortuszon gondolkoznak. (Illetve mindenféle más élethelyzetben és problémában is kínálnak itt segítséget.)

4. Mi az, amit mond a Katolikus Egyház, és miért mondja?

„Az Egyház azt gondolja, hogy semmilyen problémára nem lehet megoldás egy emberi életnek az elpusztítása.” András atya beszélt arról a gyakori érvről is, hogy egy nőnek ez a saját teste és senkinek semmi köze hozzá. Véleménye szerint ez két ponton hibás:

„Senkinek nincs korlátlan joga a saját teste fölött. Semmilyen szinten. Ha én szeretnék tetováltatni, akkor megvan rá a lehetőségem, a társadalom ezt megengedi. De ha bemegyek a János Kórházba és azt mondom, hogy főorvos úr, vágja le a jobb karomat, akkor ki fog zavarni. Nincsen korlátlan jogom a saját testem fölött rendelkezni.” 

Hodász András arra az érvre is válaszolt, miszerint a magzat még ne lenne ember.

„Vitatkozhatunk arról, hogy emberi lény, nem emberi lény – megjegyzem, emberi DNS-e van, tehát mi más lenne -, de olyan még nem volt a való világban, hogy egy nőnek a testéből ne egy baba bújt volna elő. Akárhány sejtből áll is, emberi DNS-e van. De azt kezeljük már tudományos tényként, hogy nem a nő saját teste. A nő testén belül van, de nem az ő teste: külön DNS-állománya van, akár külön neme, külön vércsoportja is, csomó eltérés.

Tehát nincsen joga fölötte dönteni, ugyanúgy, ahogyan nincsen joga fölötte dönteni akkor sem, ha már kijött a testéből.” 

A katolikus álláspontot összefoglalva azt mondta: „Azt valljuk, hogy megértve minden nehéz helyzetet, például nemi erőszak, abúzus, nem kívánt terhesség, úgy érzi, hogy még nem áll készen, nincsen elég pénze stb, ezek mind-mind komoly problémák. Nem akarom ezeket hangsúlytalanná tenni, de akkor sem az a megoldás, hogy elpusztítsuk ezt a kicsi lényt.” 

Van azonban egyetlen olyan helyzet, amikor a katolikus álláspont nem az abortuszt támogatja, hanem az anya életének védelmét, akár a gyermek elvesztésének árán is. 

„Van egyetlen olyan helyzet, amikor a Katolikus Egyház számára is komolyan felmerül a kérdés: akkor, hogyha a terhesség az édesanya életét veszélyezteti. Például mondjuk egy várandósság időszakában felfedezett méhen belüli daganat. Ebben az esetben az egyház azt mondja, hogy szabad gyógyítani az édesanyát, akár azon az áron, hogy annak az lesz a következménye, hogy elveszítjük a gyermeket. Lehet életmentő műtétet végrehajtani az édesanyán azzal a céllal, hogy őt meggyógyítsuk. Még akkor is, ha tudjuk, hogy annak következtében elveszítjük a gyermeket. Ez nem abortusz, és itt nem a gyermek megölése a cél, hanem a cél az édesanya életének a védelme és ez egy elég világos határ.”

Hodász András a videó végén arra kérte nézőit, hogy imádkozzanak azokért, akik ilyen döntést fontolgatnak.

A teljes videó itt megtekinthető:

Borítókép: YouTube/Papifrankó
Szemle
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Kovácsné Csala Zsuzsanna 2021. 12. 08. 16:52

    Vállaltam hogy veszélyben lévő magzatért imádkozom. Csak arra nem gondoltam, hogy Isten megmutatja a magzatot és az anyát is… Szinte minden imában láttam őket és szívszorító volt tapasztalni az anya és a magzat érzéseit. Isten nem ítélte el egyikőjüket sem, nem létezik valódi gyilkosság és ISTEN sem ítélkezik senki felett, ahogy azt sokan gondoljuk. Önmagunkat ítéljük el, életünk végén, amikor a “számadás” történik. A magzat, akiért imádkoztam, végül nem születhetett meg, Isten azt is megmutatta, amikor és ahogyan az abortusz történt ezzel a számomra ismeretlen magzattal és anyával. Számomra nagyon megrázó élmény volt, az anyában pedig élete végéig mély sebeket hagyott a döntése… Nem ítélhetjük őt sem el, csak meg akart felelni egy beteg világban… Én azt mondom, minden élet azért fogan meg, mert ez Isten terve szerint való, még akkor is, ha emberi ésszel nem látjuk döntésének értelmét. Talán nekünk embereknek kellene változtatnunk szabályainkon, amik jobban illeszkednek egy végtelenül szerető Isten képéhez. Szeretettel, Kovácsné Csala Zsuzsanna

  • Válasz Tömő Enikő 2021. 12. 08. 21:17

    “Lelkisegély-elérhetőséget a terhességi tesztekhez!” Képmás Magazin cikke. Szent István Intézet kezdeményezése.
    Nyílt vagy titkos örökbeadás lehetősége.