2021. 12. 07.

,,Egy sor ideológia megpróbálta már kiirtani Európa keresztény gyökereit” – Ferenc pápa

A pápai repülő fedélzetén válaszolt újságírói kérdésekre hétfőn Ferenc pápa, miközben Rómába tartottak Görögországban és Ciprusban tett látogatása után – írja a Vatican News. Az egyházfő bírálta azt a dokumentumot, melyet az Európai Bizottság adott ki a „befogadó kommunikációról”, mely többek között a karácsony szó elhagyását is szorgalmazza.

Ferenc pápa hétfőn kijelentette: anakronizmus az a visszavont dokumentum, amelyet az Európai Bizottság adott ki alkalmazottai számára, és amelyben szorgalmazzák a keresztény fogalmak elhagyását, többek között a karácsonyét is. 

„Egy sor ideológia megpróbálta már kiirtani Európa keresztény gyökereit” – fogalmazott.

„A történelem során sok-sok diktatúra próbálkozott ezzel. Gondoljunk csak Napóleonra… Vagy a náci diktatúrára, a kommunista diktatúrára. Ez a felvizezett szekularizmus divatja… De ez az, ami sosem működött.” Ferenc pápa emlékeztetett arra, hogy az Unió több tagállam egysége, melyektől nem várható el az uniformizálódás. 

„Az Európai Uniónak kézbe kell vennie az alapító atyák eszméit, amelyek az egység, a nagyság eszméi voltak, és vigyáznia kell, nehogy az ideológiai gyarmatosítottság útjára lépjen” – véli az egyházfő.

A nagy vitákat kiváltó 32 oldalas belső dokumentumot még október 26-án indította útjára Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos. Az útmutató arra szólította fel az Európai Bizottság alkalmazottait, hogy „kerüljék el azt a felvetést, miszerint mindenki keresztény”.

„Nem mindenki ünnepli a keresztény ünnepeket, és nem minden keresztény ünnepli azokat ugyanazon a dátumon”– áll a dokumentumban. Az útmutató arra biztatta a tisztviselőket, hogy kerüljék az olyan kifejezéseket, például „a karácsonyi időszak stresszes lehet”, ehelyett mondják azt, hogy „az ünnepek stresszesek lehetnek”.

Azt is javasolták, hogy a „keresztnév” helyett az „utónév” kifejezést használják.

A dokumentum nagy felháborodást váltott ki, Pietro Parolin bíboros, a Vatikán államtitkára is bírálta a Vatican News november 30-án közzétett interjújában. Parolin azt mondta, hogy a dokumentum „a valósággal megy szembe”, amikor lekicsinyli Európa keresztény gyökereit.

A felháborodás hatására a dokumentumot visszavonták, hogy felülvizsgálják. „Megvizsgáljuk ezeket az aggályokat azzal a céllal, hogy az irányelveket egy frissített változatban tehessük közzé” – írta Twitter-oldalán november 30-án Helena Dalli. 

 

Forrás: Vatican News

Borítókép: Edips | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás