2021. 12. 01.

A hibáinkat nem szőnyeg alá kell söpörni, hanem szembenézni velük – Bedő Imre

„Vagy jellemesen éled az életedet, vagy jellemtelenül: más út nincsen. El kell dönteni, hogy felmentést adunk magunknak vagy szembenézünk a nehezebb úttal” – vallja Bedő Imre, a Férfiak Klubja alapítója.

„Ha a Jóisten liberális lenne, akkor nem tíz parancsolatunk lenne, hanem tíz javaslatunk. De nem így van! Ez egy mérce, amelyet magasan tartott az emberiség egy darabig, most meg közmegegyezés kezdett lenni, mert túl sokan botlanak” – mondta el a Férfiak Klubja alapítója legújabb videójában. Bedő Imre szerint az általános felmentés – hogy emberek vagyunk és tévedhetünk – egyre csak rombol minket, az egész társadalmat. Ez megjelenik a politikusok, a médiaszemélyiségek, hírességek esetében is:

elnézzük, ha félrelépnek, ha elhagyják a családjukat, ha drogoznak, hisz „mind emberek vagyunk”, „ilyen a világ”.

A tízparancsolat a boldogulást szolgálja, egy olyan mérce, amely stabilan, 3500 éve tartja magát. Az önmagunkkal való szembenézést segíti elő, megmutatja hogy mit rontottunk el. Ha a szőnyeg alá söpörjük, elbagatellizáljuk a botlásokat, abból sem mi, sem a gyerekeink nem tanulnak. Amikor tévedünk, azt be kell tudni látni és átadni a jövő nemzedékének, hogy ők jobban csinálhassák.

„Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek! Mert amilyen ítélettel ítéltek, olyannal fogtok megítéltetni; és amilyen mértékkel mértek, nektek is olyannal mérnek majd.” (Mt. 7:1-2) Bedő Imre szerint ez az igeszakasz nem arról szól, hogy egyáltalán ne ítéljünk, hanem arról, hogy éljünk magas mérce szerint. Ha én eszerint élek, csak akkor alkothatok véleményt a másikról. Ez nem azt jelenti, hogy hibátlanok vagyunk, hanem hogy nem hunyunk szemet minden hiba felett:  tanulunk belőlük és igyekszünk egyre jobbá válni.

hirdetés

Borítókép - Fotó: Vadymvdrobot | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás