2021. 11. 18.

21 hetesen jött világra egy csecsemő

Az orvosok ledöbbenve álltak az eset előtt: a 21. hétre koraszülöttként világra érkező Curtis Means jól reagált a kezelésekre és életben maradt. Így ő lett a legfiatalabb koraszülött kisbaba, ezzel Guinness-rekordot állítva fel.

Curtis Means és ikertestvére, C’Asya mind a ketten a 21. héten születtek meg, 19 héttel korábban, így összesen 1% esélyük volt a túlélésre. Az ikrek 2020. július 5-én érkeztek meg az alabamai Birmingham Kórházba. 

Tragikus módon C’Asya egy nappal születése után elhunyt, azonban testvére életerős kisbabának bizonyult. Means mindössze 420 grammot nyomott, és 132 nappal korábban érkezett világra. Összehasonlításképpen: egy átlagos várandósság során a magzat 40 hetet, azaz 280 napot tölt édesanyja pocakjában. 

„Volt valami különleges Curtisben” – mondta Dr. Brian Sims, a szülést levezető, 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező orvos. „Sosem láttam még ilyen fiatal kisbabát, aki olyan erős lett volna, mint ő” – mesélt a Guinness YouTube-csatornájára felkerült interjúban. 

hirdetés

Dr. Colm Travers koraszülöttekkel való foglalkozásra specializálódott orvos elmondta, hogy Means légzését támogatni kellett az első hetekben, valamint gyógyszeres segítséget kapott, hogy a szíve és a tüdeje megfelelően tudjon működni.

Egy héttel később már kevesebb támogatásra volt szüksége a kisbabának!

„Az első dolog, ami feltűnt, amikor megláttam Curtist, hogy milyen aprócska és milyen érzékeny volt a bőre” – mondta Dr. Travers. „Le voltam nyűgözve, hogy ilyen fiatal és életben van és válaszol a kezelésekre.”

2021 áprilisában, 9 hónaposan Curtis elhagyhatta a kórházat. 

„Arra, hogy a terhességnek ilyen korai szakaszában túléljen egy gyermek (a méhen kívül – a szerk.), korábban nem volt példa” – mondta Dr. Travers. „Szóval mielőtt Curtis megszületett volna, az esélye a túlélésre még 1%-nál is kevesebb lett volna.”

Borítókép: YouTube
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás