2021. 11. 16.

Miseruhák a kifutón – egy nem mindennapi divatbemutató

Nem mindennapi divatbemutatót tartottak egy belga katedrálisban: a kifutón különféle liturgikus öltözeteket láthattak az érdeklődők – tudósított a DW News. A katedrális ezzel az eseménnyel szerette volna felhívni a figyelmet történelmi gyűjteményükre.

A tournai-i katedrálisban különleges divatbemutatóra került sor november 10-én. Ötven éve először nyílt lehetősége a szélesebb nyilvánosságnak arra, hogy megtekintsék a katedrális gazdag gyűjteményét – állította Michel-Amand Jacques katedrális történész. A 30 miseruhát felvonultató bemutató egyes darabjai között volt, amelyik a 17. századból származott. „Úgy éreztük, szégyen, hogy a szélesebb nyilvánosság nem láthatja többé ezeket a ruhákat” – nyilatkozta a DW Newsnak Rudy Opsomer szervező. 

A miseruhákat kizárólag papok hordhatják, így ahhoz, hogy az önkéntes modellek viselhessék a történelmi darabokat, különleges püspöki engedélyt kellett kérniük a szervezőknek. Az eseményt, melyen a 17. századtól egészen a 21. századig mutattak be miseruhákat, közel százan tekintették meg. A katedrális legrégebbi darabjai egészen a 15. századból származnak, azonban ezeket a darabokat nem mutatták be, mivel túl sérülékenyek. 

hirdetés

A rendezvény célja az volt, hogy bemutassák, milyen hatással voltak a különféle kulturális és művészeti irányzatok az adott kor miseruháira. 

Borítókép: YouTube
Hírek
hirdetés

5 hozzászólás

  • Válasz Valódi Béla 2021. 11. 17. 08:10

    Vajon hisznek ezek még abban, hogy a templomban, az Oltáriszentségben jelen van Krisztus?

  • Válasz Kókay Ágoston 2021. 11. 17. 08:51

    Na neee!

  • Válasz Bakos Irén 2021. 11. 17. 10:04

    Szégyen és gyalázat!

  • Válasz F 2021. 11. 17. 12:03

    Szégyen!
    Az, hogy szép miseruhák vannak, az nem baj, az jó. Állítsák ki őket, rendben van.
    Na de a divatbemutató, a kifutóval, az az intézményesült úgymond “keresztény világ” leggusztustalanabb, legerkölcstelenebb, és mellesleg a nőket ténylegesen tárgyiasító “találmánya”. (Amúgy ez nem zavar senkit? Küzdenek itt a celebek a házasság ellen, meg a szülés ellen, meg a férfiak általi elnyomás ellen, de az, hogy a divatbemutatón mindenféle undorító göncökben billegetik magukat, mint valami kirakati babák, az nem zavar senkit? Az, hogy a divattervezők kivétel nélkül mind perverz férfiak, az nem zavar senkit?)
    .
    Ezt a szennyet a miseruhákkal és a templommal ötvözni – még ha nem is papok vettek részt rajta, csak papnak tűnő férfiak – ez gyalázat.
    .
    Még nagyobb gyalázat, hogy csak ilyen “reklámfogásokkal” lehet átütni a média ingerküszöbét. Már látom ugyanis előre, hogy az lesz a válasz, hogy “sokan ennek köszönhetően szereznek tudomást az Egyházról”. Hát elég baj. Lehetne értelmes és pozitív üzenetű tettekkel is felhívni a média figyelmét!

  • Válasz Kovács Nóra 2021. 11. 18. 20:16

    Hogy is volt az a történet a kufárokkal meg az ostorral?
    Hogy kerül a csízma az asztalra?