2021. 11. 14.

Gyász az ünnepek alatt

Az adventi időszakban és a karácsony ünneplésének különleges heteiben hosszan tartó emlékek születhetnek. Azok számára azonban, akik nemrég veszítettek el szerettüket, ez az időszak meglehetősen fájdalmas lehet.

Ismerd meg korlátaidat!

Lehet, hogy azon töprengsz, hogy idén ünnepelj-e egyáltalán ebben az időszakban, vagy inkább ne, hiszen a szeretett személy elvesztése miatti fájdalom elviselhetetlen lehet. Lehet, hogy elképzelhetetlen az ünnepek megélése az elhunyt szeretted nélkül. Ha van egy bizonyos ünnepi tevékenység, amely különösen szomorúságot okoz neked, most ne vegyél részt benne (Jeff Forrey: Gyász az ünnepek alatt, Biblical Counseling Coalition, 2019)! Ismerd fel, hogy a nap bizonyos szakaszai nehézkesek lehetnek a számodra! A gyász normális, és a gyógyulás része. Jézus is keservesen sírt kedves barátja, Lázár halálakor (János 11:35).

Annak ellenére, hogy Isten nem ígéri, hogy mentesít minket az élet nehéz időszakaitól, megígéri, hogy átsegít minket rajtuk.

Az Úr ismeri azt a fájdalmat, amelyet te is átélsz, és arra vágyik, hogy meggyógyíthasson téged. Azt akarja, hogy minden fájdalmaddal, aggodalmaddal és bánatoddal Hozzá fordulj (Máté 11:28-30). Jézus meg akarja gyógyítani a lelkedet, és meg is tudja tenni. Nem kell mást tenned, mint beengedni Őt a szívedbe, és kiönteni Neki a gondolataidat. Az Úr tudja, milyen kínzó egy szeretett ember elvesztése, és melletted akar járni fájdalmadban. Erőt tud adni neked, ha túl fáradt vagy ahhoz, hogy felállj.

Ne szigeteld el magad!

Rendkívül csábító lehet, hogy az ünnepek alatt elszakadj a világ többi részétől; létfontosságú azonban, hogy ne szigeteld el magad másoktól, mert ettől még rosszabbul érezheted magad. A magányon és a gyászon segíthet, ha más családtagokkal és barátokkal töltesz időt. Ezek a hozzád közel álló emberek szeretnének támogatni, meghallgatni, vagy egyszerűen csak veled ülni akkor is, ha nem akarsz beszélgetni velük. A gyülekezeti barátaid is imádkozhatnak veled és bátoríthatnak.

Nem kell ugyanolyan lelkesnek lenned, mint szeretted halála előtt, de a barátaid és a családod szívesen vennék a társaságodat, még akkor is, ha úgy döntesz, nem mondasz semmit.

A fájdalom elviselhetetlen, és időnként olyan érzés lehet, mintha fulladoznál az élet súlya alatt, de tudd, hogy vannak emberek, akik törődnek veled! A barátaid és a családod valóban szeretnek téged, és szeretnének megbizonyosodni arról, hogy jól vagy. A velük eltöltött idő akár mosolyt is varázsolhat az arcodra.

Emlékezz Jézusra!

A legfontosabb dolog, amire emlékezned kell, amikor gyászolsz az ünnepek alatt, az az, hogy Isten veled van. A Biblia azt mondja nekünk: „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Ézsaiás 41:10). Isten soha nem akarta, hogy bárki meghaljon. Megteremtette Ádámot és Évát, hogy örökké Vele éljenek az éden tökéletes paradicsomában. Ádám és Éva engedetlenségük miatt vétkeztek és elvesztették a kegyelmet (1Mózes 3:1-24). A földi életünk tehát mulandó az eredendő bűn miatt (Róma 6:23), de egy napon újra láthatod a szerettedet, és örökké vele fogsz élni a mennyben, az Urat imádva. Újra látni fogod őt, és semmi sem veheti el az örömödet. Az Úr azt mondja nekünk:

„Így most ti is szomorúak vagytok. De viszontlátlak benneteket, s akkor majd örül a szívetek, és örömötöket nem veheti el tőletek senki.” (János 16:22)

Nem vagy egyedül. Isten támogat téged az ünnepek alatt is, és nyugalmat ad gyászoló lelkednek.

Forrás: iBelieve

Ujhelyi Dóra

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás