2021. 11. 12.

6 szokás, hogy úgy kezdd a napodat, mint a Példabeszédek asszonya

A Példabeszédek könyve hosszasan áradozik a „derék asszonyról”. Egy tehetséges, okos, jóakaró, előrelátó, fáradhatatlan és leleményes nőnek a képét írja le, akiről „erő és méltóság” sugárzik. Valódi szupernőnek  a képe elevenedik meg a szemeink előtt, akiért a férje rajong és a gyermekei is tisztelettel beszélnek róla. De hogyan tudjuk ezt mi is megvalósítani a saját életünkben?

„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél. Ura szívből bízik benne, vagyona el nem fogy. Egész életén át javát munkálja urának, nem kárát. Szerez gyapjút és lent, és jókedvűen dolgozik kezével. Hasonló a kereskedők hajóihoz: távolból is hoz eledelt. Fölkel még éjjel, ételt ad háza népének, és rendelkezést szolgálóinak. Ha az a szándéka, mezőt vásárol, keze munkájával szőlőt telepít. Megkeményíti derekát, megfeszíti karjait. Érzi, milyen hasznos tevékenysége, éjjel sem alszik el mécsese. Ügyesen kezeli a rokkát, tenyerében tartja az orsót. Tenyerét megnyitja a nincstelen előtt, kezét nyújtja a szegénynek. Nem félti háza népét a hóeséskor sem, mert egész háza népe meleg ruhába öltözött. Színes szőtteseket készít magának, lenvászon és bíbor az öltözete. Férjét jól ismerik a városkapukban, ahol az ország véneivel ül együtt. Finom inget készít, és eladja, övet is ad el a kalmárnak. 

Erő és méltóság árad róla, és nevetve néz a holnap elé.

Szája bölcsességre nyílik, és nyelve szeretetre tanít. Ügyel háza népe dolgaira, nem kenyere a semmittevés. Fölkelnek előtte fiai, és boldognak mondják, ura pedig így dicséri: Sok nő végez derék munkát, de te felülmúlod mindegyiket! Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó. Hadd élvezze munkája gyümölcsét, dicsérjék tetteiért minden helyen!” (Példa 31,10-31)

Az igét olvasva szinte azonnal lelkesedéssel telünk meg és elhisszük, hogy mi is lehetünk ilyen nők, akikről erő és méltóság sugárzik, és akik nevetve néznek a holnap elé. De hogyan is fogjunk hozzá ennek a megvalósításához? Íme hat szokás, amelyet ha beépítünk a rutinunkba, akkor mi is hasonlóak lehetünk a Példabeszédek asszonyához. 

hirdetés

1. Kelj korán (mielőtt szükséges)

„Fölkel még éjjel, ételt ad háza népének, és rendelkezést szolgálóinak.”

Ha korábban kelsz, akkor magad mellé állíthatod az ember legnagyobb ellenségét: az időt. A Példabeszédek asszonya mindenki előtt kezdi a napot, így nem csúszik ki az idő a kezéből és rendszert tud tartani az életében. Mennyiszer mondogatjuk, hogy nincs időnk semmire! Azonban, ha félórával vagy akár csak tizenöt perccel előbbre állítjuk az ébresztőnket, akkor nem fog a feje tetejére állni az életünk, és nem kell a reggelt kétségbeesett kapkodással kezdeni. Lehet, hogy lesz időnk egy egészségesebb reggelit készíteni, amelyet nyugodtan fogyaszthatunk el a családunkkal, vagy akár ilyenkor is tarthatunk egy kis személyes csendességet, imádkozhatunk, el tudjuk olvasni a napi igéket. Ha ezt a kis időt ilyen módon magadra fordítod, akkor a családod is még többet ki fog tudni hozni a napjából, ráadásul te is nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban tudsz segíteni, ha szükségük van rád.

2. Láss munkához

„Szerez gyapjút és lent, és jókedvűen dolgozik kezével.”

Munkára lettünk teremtve. A kezdetektől fogva, már az Édenkertben is bízott ránk Isten feladatokat: gondozzuk a földet és az állatokat. Nem kell a munkát ellenségként kezelned, legyél készséges és láss hozzá! Kelj fel korán és tervezd el, hogy mit fogsz aznap elvégezni. Ha úgy viselkedünk, mintha a saját napunk áldozatai lennénk – elhúzzuk a felkelést és rosszkedvűen látunk neki a munkának – , akkor előre borítékolhatjuk a kudarcot magunknak. Helyette adjunk magunknak apró előnyöket – mint például a koránkelés – és lássunk neki úgy a feladatainknak, hogy ezekkel szintén az Urat dicsőítjük. 

3. Keresd mindig a legjobb megoldást

„Ha az a szándéka, mezőt vásárol, keze munkájával szőlőt telepít.”

Azért ne vesd bele magadat meggondolatlanul bármilyen feladatba. Döntsd el, hogy melyik tevékenységgel tudod a leghasznosabban eltölteni az idődet. Mérlegeld az előtted álló feladatokat és dönts okosan arról, hogy melyik lenne a legjobb választás neked és a családod számára. 

4. Emlékezz a szegényekre

„Tenyerét megnyitja a nincstelen előtt, kezét nyújtja a szegénynek.”

A derék asszony nemcsak családjára gondol, hanem az elesetteket is megsegíti. Érdekes felfedezés, hogy ez a vers a szakasznak a közepén található. Nem egy utólagos, betoldott gondolat, hanem az életének az alapja. Keresztényként az elesettek megsegítésének feladata nem egy extra az életünkben, hanem annak alapvetőnek kell lennie. Ha reggel imádságban Isten elé viszed a nélkülözőket és kéred az Atyát, hogy adjon neked lehetőséget a szolgálatra és a segítségnyújtásra, akkor már tettél egy nagyon fontos lépést afelé, hogy ezt az életed szerves részévé tedd. 

5. Tudd, hogy merre tartasz

„Nem félti háza népét a hóeséskor sem, mert egész háza népe meleg ruhába öltözött.”

Összpontosíts családod hosszú távú szükségleteire. Mérd fel az előtted álló feladatokat, és tervezd el, hogyan fogsz felkészülni rájuk. Az apró kis mindennapi munkák szépen össze fognak tudni állni egy nagy egésszé. Tudatos erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy a gondolataidat a jövő felé irányítsd és felkészülj az elkövetkezőkre. Ne feledd, hogy bármi történjen is, Isten kezében vagyunk, aki gondoskodik szükségleteinkről. Nekünk kell gondoznunk azokat az életeket, amelyeket Ő bízott ránk, de bármi történjék is, „nevetve nézünk a holnap elé”.

6. Emlékezz, hogy mi a fontos az életben

„Csalóka a báj, mulandó a szépség, de az Urat félő asszony dicséretre méltó. Hadd élvezze munkája gyümölcsét, dicsérjék tetteiért minden helyen!”

Az Istent félő asszonynak rendben vannak a prioritásai. Mindenekelőtt féli az Urat.

Az Úr és parancsai iránti mély, maradandó tisztelet a legigazibb része életének.

Ez a Példabeszédek 31. fejezetének központja: az Urat mindenek fölé helyező, és szemét az Ő jóságára szegező nő. Ő a reménységünk horgonya (Zsid 6:19) és Ő az, aki elindítja és beteljesíti hitünket (Zsid 12:2). Szóval csak így tovább ti asszonyok, akik meg vagytok fáradva! Törekedj továbbra is a Megváltódhoz. Gyönyörködj továbbra is az Ő jóságában. Legyen ez a nap első és legfontosabb része. Mindenek előtt emlékezz arra, hol állsz Isten előtt, és keresd Őt, mint menyasszony a vőlegényét. 

Borítókép: Fizkes | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás