2021. 11. 08.

„Vádak helyett vágyak” – Mihalec Gábor párterapeuta a konfliktuskezelésről

A házasság szentsége földi életünk egyik legnagyobb ajándéka Istentől, hiszen alapot adhat egy életre szóló szeretetkapcsolat, a család létrejöttének. Ám, mint minden emberi kötelékünkben, a házas- és családi életben is meg kell tanulnunk, hogyan kommunikáljunk tiszta szívvel.

Az Offline Center YouTube-videójában Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeutát kérdezték a kommunikációról és a konfliktuskezelésről.

Lehetnek-e titkaink házastársunk előtt?

Mihalec Gábor egy érdekes koncepciót vetett fel: a teljes őszinteség az ABC betűivel leírva A-tól Z-ig terjed, a jó kapcsolatban pedig a felek A-tól V-ig osztják meg egymással a dolgokat. Hangsúlyozta, hogy valóban vannak dolgok, amelyeket nem kell elmondanunk a másiknak, de ez nem mentség a titkolózásra. A V és Z közé eső történések közül bölcsen meg kell válogatnunk, mi tartozik abba a kategóriába, amiről mindenképpen tudnia kell párunknak (például egy súlyos függőségről) és mi az, amiben benneragadhatunk, és a kapcsolat rovására mehet.

 

Mire érdemes odafigyelnünk a konfliktuskezelés kapcsán a házasságban?

A konfliktusok tekintetében a terapeuta azt emelte ki, miért fontos feltérképezni azokat a családi mintázatokat, amelyeket, akár egy koreográfiát, újra és újra eltáncolunk, anélkül, hogy ezt észrevennénk. A tudatosság ugyanis segíthet abban, hogy a jót felismerjük, s a rosszon változtatni tudjunk.

Észre kell vennünk, hogy a másik hibáztatása nem célravezető, mert ez védekező és támadó pozíciókba kényszerít minket.

Helyette arra kell törekednünk, hogy ki tudjuk fejezni érzéseinket. Vádak helyett vágyak – ez juttatja a házasságot az együttműködés útjára és segít a házastársaknak újra egymásba kapaszkodni.

Egy másik felvetődő kérdés a gyerekek helyzete a konfliktuskezelésben. Mihalec Gábor úgy vélekedik, a legtöbb esetben jó megkímélni őket, mert a veszekedés elveszi alapvető biztonságérzetüket. Néha azonban ez másképp alakul, olyankor gondoskodni kell arról, hogy lássák, szüleik rendben lesznek, újra megölelik egymást, ahogyan arról is, hogy megértsék, nem ők a hibásak, amiért a szülők vitatkoznak.

A lényeg tehát, hogy Isten segítségével merjünk őszinték lenni a másikkal és együtt megélni érzéseinket

annak érdekében, hogy minél teljesebben és tartalmasabban töltsük házas és családi létünket!

 

Ötvös Kinga

Forrás: YouTube

Borítókép - Fotó: Vasyl Dolmatov | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás