2021. 11. 08.

Reviczky Gábor szerint sem magánügy a hit – A színész elnyerte a Nemzet Művésze címet

A legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat idén hat alkotó, köztük Reviczky Gábor színművész nyerte el. A színész többször vallott már élő hitéről.

A Nemzet Művésze címet nyolc évvel ezelőtt alapította a Magyar Művészeti Akadémia az Országgyűlés kezdeményezésére a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagynak, zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést.

Reviczky Gábor színművésznek – a színházművészet díjkategóriában – a magyar és világirodalom klasszikus színpadi és filmszerepeinek nagy mesterségbeli tudással és mély művészi átéléssel megformált alakításaiért, valamint filmszerepekben nyújtott feledhetetlen és hiteles alakításáért kapta meg a díjat. 

A színész korábban elmondta, minden este szokott imádkozni. „Olyankor két-három lélegzetvétellel, majd szünettel

hirdetés

a legnagyobb szeretet árad ki belőlem a Teremtő és Jézus Krisztus felé.

A kezem, mint egy kisgyermeké, a fejem mellett van kitárva, a tenyeremet pedig az ég felé tartom, és egy idő után simogatáshoz hasonló érzést érzek rajta” – fogalmazott.

A Covid-járványt is a hit szemszögéből közelíti meg: „Tavaly március 11-én, amikor a kormány kihirdette a veszélyhelyzetet, az első dolgom az volt, hogy a feszületet kitettem az ajtómra, és ezáltal

meghívtam Jézust az otthonomba.

Megígértem neki, hogy itt mindig szeretet fogja várni. Megkértem, hogy védje meg a családomat. És bizony azóta sem fertőződött meg a családban senki.”

Nemrég Példaképeink imái alcímmel megjelent a Teremts bennünk csendet! című gyűjtemény, amelyben Széchenyi István gróf imáját és Szép Ernő Imádság című költeményét adta elő. „Szerintem e versek közül Szép Ernőé a legszebb, hisz ő azt foglalta versbe, hogy a magyarság megmentését kéri Istentől” – mesélte Reviczky Gábor, aki maga választotta az említett imákat, hogy minél többen megismerjék.

 

Forrás: MTI, Kultúra.hu

 

Borítókép - Fotó: Mandiner.hu
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás