2021. 10. 27.

Ismét tömegeket mozgatott meg a 72 óra kompromisszum nélkül

Nem csökkent a lelkesedés az önkénteskedés iránt: idén összesen 8138 önkéntes vett részt október 7. és 10. között a 14. alkalommal megrendezett 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes akcióban határon innen és túl. 197 települséről regisztráltak csapatok, hogy összesen 191 programot valósítsanak meg ezen a hétvégén az erdőtelepítéstől elkezdve a parkrendezésen és szemétszedésen át egészen az idősotthon lakóival szervezett közös programokig.

„A kereszténység és az önkéntesség összekapcsolódik: fontos önmagunkat adni mások javára és elköteleződni életünkkel Istennek” – ezzel a mondattal nyitotta meg Gábor Miklós, a MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetője október 7-én az akciót az egyik önkéntes projekt helyszínén, a budapesti Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumban.  Szabó Tibor, az akció főkoordinátorának a rendezvény mottójául választott mondatára (Ne félj, mert veled vagyok! – Iz 43,5) utalva arra buzdította a résztvevőket, hogy merjenek tenni a másikért, embertársaikért.

hirdetés

A lelkesedésben és a kreativitásban idén sem volt hiány. A már szokásosnak mondható projektek mellett sor került például egy tölgyerdő telepítésére is Sarródon, ahol önkéntesek 300 tölgyfa csemetét ültettek el. A környezetvédelem idén is az egyik fő szempont volt a vállalt feladatoknál; ártereket, erdőket, parkokat tisztítottak meg a szeméttől és több helyen látogattak állatmenhelyeket is a fiatalok adományokat és idejüket felajánlva.

A szociális segítségnyújtásra volt megérintő példa a penészleki projekt, ahol a Nyugalomsziget Idősek Otthonában töltöttek egy teljes napot a Penészleki Általános Iskola tanulói. Közösen reggeliztek az idősekkel, majd az ebédlő falfestménnyel történő dekorálása után egy kis műsort adtak elő a bentlakóknak, sor került közös versírásra, virágot ültettek, kézműveskedtek velük, táncházat szervezetek és sétára vitték a mozgássérülteket. Paloznakon ruhákat és tanszereket gyűjtöttek a rászorulóknak, a nagyváradi diákok a gálospetri gyermekotthon lakóit látogatták meg és még számtalan hasonló szociális program valósult meg ezalatt a három nap alatt.

Környezetünk megszépítésére is sokan vállalkoztak: virágültetés, temetők és sírhelyek rendbetétele, templomok takarítása, plébániakertek rendezése, dióverés, óvodák és iskolák dekorálása, udvari játékok felújítása, padok festése, tájházfelújítás és még  hosszan folytathatnánk a sort, mennyi minden valósult meg idén is ezalatt a 72 óra alatt. Ismét összefogtak a fiatalok és megmutatták, hogy mennyi mindenre képesek közösen.

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás