2021. 09. 29.

„Nem szabad Istent dobozba zárni” – Farkas Ivett a TikTok misszióról

Mi indít egy fiatal kezdő egyetemista lányt arra, hogy rövid videókat készítsen az egyik legnépszerűbb közösségimédia-oldalra, a TikTokra? Hogyan látja generációja és a hit kapcsolatát, mi – vagy ki – ad neki erőt arra, hogy rázósabb témákban is bátran megvallja a hitét? Farkas Ivett március végén kezdett videókat készíteni hitéről a népszerű platformon. Bejegyzései vitát és örömöt egyaránt generálnak, azonban a negatív hozzászólások egyáltalán nem tántorítják el missziójától.

Kérlek, mesélj a családodról és a hitbeli hátteredről.

18 éves vagyok, a családomban mindenki református, így én is konfirmáltam hetedikes koromban, azonban utána pár évig nem jártam gyülekezetbe. Sok mindent magamtól kellett kitapasztalnom, mivel bár a családomból mindenki hisz Istenben, senki sem olyan mélyen, amennyire én. Hiába volt egy vallásos, hagyományos hátterem, nem nagyon kaptam segítséget vagy akár biztatást ebben. 

Honnan jöttek mégis olyan benyomások, amelynek hatására missziózni kezdtél a TikTokon, és a hitedben fejlődni tudtál?

Tavaly novemberben küldtek haza minket a kollégiumból, én akkor voltam végzős. Úgy alakult, hogy eléggé egyedül maradtam, nem tudtam találkozni a barátaimmal, elsősorban az érettségi miatt, hiszen mind arra tanultunk. Nagyon sokat voltam egyedül és ezt Isten kihasználta – jó értelemben. Ebben az időszakban értettem meg, hogy tényleg missziózni kell, ki kell lépni az emberek felé. Pont TikTokon láttam az egyik magyar gyülekezetnek a tanítását, minek hatására megkerestem őket YouTube-on és onnan kezdődött minden. Megértettem, hogy ki kell menni az emberek közé, erre a már jól ismert igeszakaszt kaptam Máté evangéliumából:

„Menjetek el azért, tegyetek tanítvánnyá minden népet megkeresztelvén őket az atyának, a fiúnak és a Szentléleknek a nevében.” (Mt 28,19-20)

Akkor jöttem rá arra, hogy senki nem fog odajönni hozzám megkérdezni, hogy „Szia, amúgy te keresztény vagy?” Miért jönnének? Ekkor jöttem rá, hogy nekünk kell menni, hiszen Jézus sem azt mondta az apostoloknak, hogy „mennek majd hozzátok emberek és akkor bizonyságot kell tenni nekik”. Nekünk kell lépni feléjük!

hirdetés
Elsőéves egyetemista vagy.  Hogyan éled meg a missziói parancsot?

Érdekes, mert nyilvánvalóan nem mehetek oda emberekhez és mondhatom nekik, hogy „Jézus meghalt érted”. Ez manapság szerintem nem működik. Vagy csak nagyon kevés az az eset, amikor igen. Természetesen elmondom, hogy keresztény vagyok. Ha olyan témáról van szó, akkor a véleményemet mindig úgy támasztom alá, hogy azért gondolkodom így, mert keresztény vagyok. A főparancsolat pedig az, hogy szeretni kell őket. Én inkább a példamutatással, a mások felé irányított szeretettel akarom ezt kifejezni és imádkozom azokért az emberekért, akikkel kapcsolatba kerülök, hogy tudjak feléjük szolgálni. 

A TikTok mint missziós eszköz, hogyan jutott eszedbe?

Egyrészt azért, mert ezt a gyülekezetet is online láttam a TikTokon. Nekem a TikTokom sok keresztény tartalommal van tele, amerikaiakkal, magyarokkal, így jött az ihlet, hogy én is akarok ilyet csinálni. Komolyan gondolom, hogy ez egy ajándék Istentől.

@ivett.farkas

#keresztyén #kereszténytiktok #christian #jesuslovesyou #Hesaves #foryou

♬ A Different Way – DJ Snake & Lauv

Mióta készítesz ilyen tartalmakat?

Pont megnéztem a dátumot a beszélgetésünk előtt, mert egyébként nem tudtam. Azt írja a TikTok, hogy 2021. március végén volt az első keresztény videóm és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal készítek tartalmakat. 

Hogy fogadják a követők? Milyen visszajelzéseket kapsz?

Nagyon vegyes, van aki leírja kommentben, hogy kell még ilyen tartalom és Isten áldjon, nagyon jó, hogy felvállalom a hitemet. Van, aki trágárul fejezi ki azt, hogy ő nem keresztény, vagy ateista. Azokat a kommenteket meg szoktam hagyni, amikor valaki kulturált kritikát fogalmaz meg, de hogyha valaki trágár kifejezésekkel próbálja a véleményét leírni, azt ki szoktam törölni. Úgy gondolom, hogy nem ez a megfelelő módja ezt kifejezni. Nyugodtan ki lehet ellenvéleményt mondani, szólásszabadság van, de ezt tegyük szépen.

Hogy látod a te generációdat, mennyire nyitottak a hitre?

Isten alapvetően mindenkibe belehelyezte azt a vágyat, hogy érezzük: valami több van még. A misztikus dolgok felé mindenkinek van (szerintem) egy kis érzékenysége, és az a legelőnyösebb, ha ez Isten irányába akar kiteljesedni.

Én azt vettem észre, hogy mindenki keresi a boldogságot, az élet értelmét.

Valaki azt gondolja, hogy ha elmegy bulizni, vagy drogozik, vagy kapcsolatról kapcsolatra jár, megtalálja azt. Az emberek keresik azt, ami őket teljessé teszi. Viszont azt már sajnos kétlem, hogy az egyházra lenne igény a fiatalok részéről (tisztelet a kivételnek). Be kell vallanunk keresztényként is, hogy tud az egyház nagyon álszent lenni, és nagyon támadó – ezt minden tisztelettel mondom, viszont sajnos én is tapasztaltam ilyet. Sőt, mindenki felfedezheti, aki jár valamilyen közösségbe, hogy néha a törvényeskedés át tud billenni a másik oldalra. Az emberekben erre nincs annyira nyitottság, viszont magára Jézusra, meg a boldogság keresésére szerintem lenne több igény is.

@ivett.farkas

boldogság. #kereszteny #keresztenytiktok #christian #jesuslovesyou #freechoice #foryoupage #putgodfirst #youareloved

♬ so many people used this sound omg – 🤍𝒇𝒊𝒅𝒈𝒆𝒕 𝒂𝒄𝒄🤍

Te is említetted, hogy a konfirmációd után nem jártál egy ideig templomba. Létezik az a kifejezés, hogy „kikonfirmál” az egyházból, azaz ez az az utolsó cselekedet, amit a szülők elvárnak a gyermektől, így a konfirmáció után – mint akik jól végezték dolgukat – sok gyerek elhagyja a gyülekezetet.

Tényleg létezik ez a jelenség. Onnantól kezdve, hogy valaki lekonfirmál, nem gondolja, hogy a vallását és a hitét gyakorolnia is kéne (ismét tisztelet a kivételnek). Amikor pár évig nem jártam gyülekezetbe a konfirmáció után, akkor én is így éreztem: megtettem és ennyi volt. Az iskolában viszont elkezdtem járni katolikus hittanra, ami nagyon jó volt, nagyon szerettem a tanárnőmet. Ő világított rá arra, hogy a vasárnapi istentiszteleten van lehetőségünk találkozni Istennel és fontos elmenni. Akkor elgondolkoztam, hogy konfirmált emberként miért is nem járok templomba. 

Miért alakult úgy, hogy elkezdtél katolikus hittanra járni?

Ennek nincs semmilyen különös oka, talán az órarendem volt az, ami megbonyolította a dolgokat. Kíváncsi is voltam más egyházaknak a tanítására. Nem gondoltam, hogy áttérnék katolikus vallásra, inkább bővült az ismeretem és úgy gondolom, hogy ez hasznos, az egyházakat külső szemmel is nagyon érdekes vizsgálni.

A videóid alapján látható, hogy nem félsz a rázós témáktól sem, például a homoszexualitás kérdésére is bátran válaszolsz. Az egész videó pedig azt sugallja, hogy nem jössz zavarba a témától és nagyon természetesen tudsz róla beszélni.

Szeretem a rázósabb témákat. Ha megnézzük egy ateistának a kérdéseit a kereszténységről, akkor nyilván az az egyik, hogy miért nem tudod támogatni, ha valaki homoszexuális. A házasság előtti szexnél ugyanez a helyzet. Szerintem nagyon jó, ha erről beszélünk, mert én is kapok olyan kommenteket, hogy ha keresztény vagyok, akkor biztosan homofób is. Ilyenkor nagyon fontos kiemelni, hogy az, hogy keresztény vagy, nem egyenlő azzal, hogy homofób vagy.

Az embert magát szeretni kell, mert ez Istentől kapott parancs és nem a mi felelősségünk, hogy ítélkezzünk bárki felett.

Ez ugyanúgy igaz a homoszexuálisra és arra is, aki mondjuk lop. A mi feladatunk nem az, hogy pálcát törjünk valaki felett, hanem az, hogy szeressük. Ez a szeretet viszont nem egyenlő azzal, hogy támogatod az ő érzéseit, vagy szexuális irányultságát, hanem (szerintem) ez tud különválni és külön is kell válnia, ha erről van szó keresztények körében. Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik nagyon törvényeskednek az egyházon belül, és szerintem ez nem jó út. Nekünk az a feladatunk, hogy tényleg szeressük őket. Akkor is, ha homoszexuális, akkor is, ha nem.

Mit tapasztalsz akkor, amikor kiraksz kicsit rázósabb videókat? Például változik esetleg a követőszámod?

Érdekes, mert még soha nem követtek ki egy-egy ilyen videó után feltűnően sokan. A kommentekben szoktam azt érzékelni, ha egy téma érzékeny a fiatalok és a társadalom számára. Remélem, érdekesnek találják a keresztény témát és azt, hogy valaki ezt népszerűsíti. Én úgy gondolom, hogy ezekről beszélni kell egy bizonyos határig. Az sem jó, ha csak erről van szó, de erről is kell beszélni.

@ivett.farkas

Fact #kereszteny #keresztenytiktok #christian #putgodfirst #jesuslovesyou #bible #Godislove #followChrist #youareloved #Hecares #foryoupage

♬ original sound – tam

Számodra nincsen olyan téma, amely a TikTok-oldaladon tabu lenne?

Politikát nem hoznék szóba (nevet). Nyilvánvalóan keresztényeknek is kell foglalkozniuk a politikával, de nem érzem úgy, hogy ennek helye lenne az oldalamon, tehát erről biztosan nem fogok csinálni videót.

A párkapcsolat és házasság előtti szex témájáról is szoktál videókat készíteni. Ez a kérdés pedig még keresztényeket is megoszt. Neked hogyan alakult ki erről a véleményed?

A legtöbben úgy élik meg kiskorban ezt a kérdést, hogy elképzelik, egyszer majd lesz férjük és családjuk. Ahogyan érik az ember és felfogja keresztényként azt, hogy az lenne ideális, ha egy emberrel élne egész életében, ilyenkor döbbenünk rá, hogy miről is van szó. Nekem is meg kellett érnem ahhoz, hogy nem feltétlen kell minden keresztény fiúhoz odarohanni, hogy legyen a férjem (nevet). Én is idővel értettem meg a miérteket a tanítások mögött.

Ez nagyon természetesnek hangzik, de közben az ellenkezője jön velünk szembe nap mint nap. Téged ez sosem billentett ki a meggyőződésedből?

Természetesen mindenki gondol arra, hogy mi lenne, ha… De én elsősorban azt nézem, hogy keresztény-e az illető és milyen kapcsolata van Jézussal, mert keresztény bárki lehet bemondásra – ami nagyon csúnyán hangzik, de így van. Miután tisztázódott bennem, hogy olyan személyt akarok magam mellé, aki hívő, nem okoz nehézséget, hogy mit mond a média és a környezetem. Istennel tényleg meg tudok maradni ebben. Úgyhogy kell egyrészt a személyes elhatározás és kitartás is, és meg kell érteni, hogy ez miért jó nekünk, és kérni kell Istentől a segítséget, hogy ebben tudjunk biztosak maradni és ne tántorodjunk el.

@ivett.farkas

jkjk #kereszteny #keresztenytiktok #foryoupage #christian #christianrelationships #Godislove #jesuslovesyou

♬ It’s The Hard-Knock Life – ✨ A n d r e a ✨

Mit gondolsz, mik a nehézségek a keresztény pártalálásban, ismerkedésben?

A nehézség ott kezdődik, hogy nincs olyan sok keresztény fiatal az utcán, nem nagyon jön szembe veled olyan ember, akin látszik, hogy keresztény. Olyan társaságokba kell menned, ahol valóban van keresztény fiú vagy lány. Szerintem az lehet a nehézség, hogy sokaknak más a véleménye a házasságról, és ha a kiszemelt egyén nem úgy áll hozzá ehhez, az megkavarja a dolgokat. Olyat is hallottam már, hogy valakinek felekezeti megkötései vannak. 

Neked mi változott az életedben azzal, hogy elkezdődött az egyetem?

A gimnáziumban is kollégista voltam és most is koliban vagyok, tehát ilyen szempontból nem kellett megváltoztatnom a szokásaimat. Felkerültem Budapestre, ez egy nagyobb város, jobban kell figyelnem a táskámra a buszon, de a hitemmel kapcsolatban semmi nem változott. Hogyha van egy szabad órám egy nap a koliban egyedül, akkor tudok csendességet tartani és hála Istennek erre mindennap van lehetőség. Ez a környezet annyira nem befolyásol engem abban, hogy gyakoroljam a hitem. Pont nemrég olvastam, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szán.

Milyen tartalmakat tervezel még a TikTokra? Hogyan találod ki, hogy mit teszel ki legközelebb?

Nagyon foglalkoztat az a téma, hogy „modesty”, amit magyarul nem tudok jól megfogalmazni, van, aki úgy fordítja le, hogy Istenfélő nő, de ez nem adja vissza teljesen a szó jelentését. Ez foglalkoztat, úgyhogy erről szeretnék majd videót csinálni. Egyébként szeretnék még több olyan videót, amelyekben kifejtek bizonyos témákat. Lehet, hogy egy ilyen videó jobban megfog egy embert, mint egy zenés. Úgy gondolom, nem szabad Istent dobozba zárni ilyen téren, vagy azt gondolni, hogy TikTokon úgysem érint meg senkit, mert de. Miért ne érintene meg? Mindenható Istenünk van, tehát neki a TikTok egy plusz út, ahol eljuthat emberekhez. De a zenés videókat is nagyon szeretem, mert jó, ha az emberek látják, hogy attól még, hogy keresztény: hallgat zenét, van humora. Attól még, hogy keresztény valaki, nem fura.

Zárásul mit üzensz az olvasóinknak?

Nekem két ige van a szívemen, a Kolossé 4:2 „Az imádságban állhatatosak legyetek, éberek legyetek, hálaadással”, valamint az 1Tessz 5:17 „Szüntelenül imádkozzatok.” Nagyon fontos a hitéletünkben az ima, így buzdítok mindenkit, hogy imádkozzon és könyörögjön ébredésért. Ima által tudunk Isten elé kerülni és kérni a kegyelmét, használjuk ezt ki. 

 

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás