2021. 09. 28.

,,Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy Isten igent mond egy ilyen kapcsolatra, akkor mi sem mondhatunk igent” – svájci egyházak a melegházasságról

Népszavazás döntött vasárnap Svájcban a melegházasság legalizálásáról. A hírre természetesen az egyházak is reagáltak, akik bár nincsenek kötelezve a meleg párok megáldására, a svájci protestáns egyházak többsége ezt mégis megtenné. Velük szemben állnak a szabadegyházak, akik továbbra sem hajlandóak erre. A svájci katolikus egyházban pedig felerősödtek olyan hangok, amelyek szintén a homoszexuális kapcsolatok megáldását követelik.

Szeptember 26-án vasárnap Svájcban népszavazás döntött a melegházasság legalizálásáról. Nagy többséggel, 64,1 százaléknyi igen szavazat mellett hagyták jóvá a javaslatot. A javaslat megszavazása nem okozott nagy meglepetést senkinek, az viszont már igen, hogy a kifejezetten katolikusnak mondott kantonokban is határozottan az igen felé billent el a szavazatok mérlege.

Katolikus kantonok is igennel szavaztak

Késhegyen táncolt a javaslat megszavazása a katolikus Appenzell Innerrhoden kantonban, ahol 50,8 százaléknyi igen döntött. Más katolikus kantonok, mint például Ticino (53 százalék) és Valais (56 százalék) egyértelműbben egyetértettek a törvényjavaslattal.

A népszavazás kampányának szlogenje, a „házasság mindenkinek” után azonban az egyházakra irányult a figyelem és egy új szlogen bukkant fel: „áldást mindenkinek”, ami egyházi esküvőt követelne ki a meleg pároknak. Az ügy szorgalmazásában élen jár a Svájci Katolikus Nők Szövetsége (SKF). 

„Nagyon örülök a házasságra adott „igen mindenkinek” válasznak. Nagyon érzelmes pillanat ez számunkra” – nyilatkozta a Kath.ch oldalának Simone Curau-Aepli, a Svájci Katolikus Női Szövetség (SKF) elnöke. „A Svájci Katolikus Nők Szövetségében 20 éve küzdünk ezért, és kiállunk az egyenlő méltóság és az egyenlő jogok mellett.”

hirdetés

A svájci katolikus püspökök elutasították a melegházasság megszavazását, helyette szorgalmazták a bejegyzett élettársi kapcsolat kiigazítását. 

Áldást mindenkinek?

Simone Curau-Aepli, az SKF elnöke szerint azonban a polgári házasság elfogadtatása csak az első lépés volt. „A „házasság mindenkinek” után most a házasság szentségét kérjük mindenkinek. A kánonjog kizárja azokat az embereket, akik szeretik egymást, és felelősséget akarnak vállalni egymásért – csak azért, mert melegek vagy leszbikusok. Ez a diszkrimináció nem keresztény”- mondta Curau-Aepli.

Ebben a kérdésben azonban már határozottabban megoszlanak a vélemények, vannak, akik egy újfajta egyházi ceremónia kialakításától sem riadnának vissza. Renata Asal-Steger, a Svájci Római Katolikus Központi Konferencia (RKZ) elnöke így vélekedik: „Még ha a katolikus egyház ragaszkodik is ahhoz, hogy a szentségi házasság nem lehetséges számukra, olyan formákat kell kifejlesztenie, amelyek kifejezik, hogy az azonos neműek szerelmeseinek párkapcsolata is Isten áldása alatt áll.”

Protestáns válaszok

A svájci reformált egyházak többsége szintén megáldaná a melegházasságokat, egyedül a szabadegyházak állnak ellen határozottan. Christian Haslebacher a Chrischona Szabad Egyházak Szövetségének dolgozik, és a Free Church Switzerland ernyőszervezet igazgatósági tagja a következően vélekedik:

„Ha kételkedünk abban, hogy Isten igent mond-e az ilyen típusú kapcsolatokra, akkor nem mondhatunk igent erre a kapcsolatra egy esküvőn, Isten nevében” – írja a SRF.ch lap.

Haslebacher úgy gondolja, lehet mozgásterünk a Biblia értelmezésében, de nem a homoszexualitás kérdésében: „Amikor a homoszexualitásról van szó, a Biblia mindig kritikus kijelentést tesz különböző történelmi és kulturális összefüggésekben. Ez megnehezíti számunkra, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezt az állítást.” Ez nem jelenti azt, hogy a szabadegyházak teljesen elutasítják a homoszexuális embereket. Haslebacher hangsúlyozza, hogy a melegeket és leszbikusokat is szívesen látják egyházukban, de a házassági szertartás vagy a homoszexuális kapcsolat áldása szóba sem jöhet. 

Borítókép: Paop | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás