2021. 09. 27.

Több vagy, ha adsz! – önkéntes hétvége a fiataloknak

Idén is megrendezik a 72 óra kompromisszum nélkül országos önkéntes akciót október 7. és 10. között. A programra már zajlik a regisztráció a 72ora.hu-n. Interjú Szabó Tiborral, az esemény főkoordinátorával.

Már 14. alkalommal rendezi meg a három történelmi keresztény egyház a 72 órát. Mit ad az önkénteskedés ma a fiataloknak, milyen élmény részt venni az akcióban?

Önzetlenül segíteni, rászánni az időnket arra, hogy idősekkel beszélgessünk, nehéz helyzetű gyerekekkel játsszunk, kerítést fessünk, vagy egy játszóteret rakjunk rendbe elsőre talán nem hangzik nagy bulinak. De amikor ott vagy a barátaiddal, és látod, hogy attól, amit együtt tesztek, valakinek jobb napja lesz, vagy valami megszépül, az egy olyan élmény, amit az ember sokáig magával visz, ő maga is feltöltődik tőle. Nem véletlen, hogy az akciónkhoz évről évre több ezer fiatal csatlakozik, akik országszerte, sőt a határon túl is több száz önkéntes projektet valósítanak meg. Már most több mint háromezren jelentkeztek közel 40 településről. Az idei szlogenünk, a „Több vagy, ha adsz!” is arra utal, hogy tényleg többek leszünk az által, ha másoknak segítünk. A rendezvényt a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház évek óta közösen szervezi, és a három egyház közös értéke a segítségnyújtás fontossága. A járvány miatti lezárások után igen lecsökkentek a közösségi kapcsolatok és az idei év bibliai mottójával – „Ne félj, mert veled vagyok!” (Ézs. 43,5) – ezt szeretnénk erősíteni, hogy a jelentkező önkéntesek biztatják egymást, ne féljünk mert ott leszünk és segítünk egymásnak.

Hogyan lehet regisztrálni az eseményre, és mitől függ, hogy a jelentkezők milyen feladatot kaptak?

A 72ora.hu oldalon a Regisztrációra kattintva lehet jelentkezni egészen október 4-ig egyénileg vagy csapattal. Akiknek már van megszokott projektjük, vagy egy jó ötletük, hogy hol tudnának segíteni, azok regisztrálhatnak már azonnal a saját projektjükkel. De választhatják a jelentkezők a meglepetés projektet is, ebben az esetben csak október 7-én a 17 órakor kezdődő megnyitó ünnepségen derül ki, hogy esetleg játszótér-felújítás, erdőtakarítás, kerítésfestés, vagy éppen szociális segítségnyújtás lesz az a feladat, aminek elvégezésére 72 óra áll a rendelkezésükre.

Az eseményhez kapcsolódóan meghirdették a Több vagy, ha adsz! kisfilm pályázatot is. Milyen típusú műveket vártok és milyen feltételei vannak a pályázaton történő részvételnek?

Szeptember 30-ig várjuk a maximum 5 perces kisfilmeket bármilyen műfajban (animációs, dokumentum, klip stb.), amiben bemutatják, hogy mit jelent az alkotók számára a 72 óra kompromisszum nélkül jelmondata, a „Több vagy, ha adsz!”. A pályázattal az a célunk, hogy felhívjuk a társadalmunk figyelmét az önkéntesség fontosságára, az ifjúsági akciónra, és a fiatalokban rejlő erőre. A zsűri és a közönség által választott legjobb művek készítői értékes nyereményeket kapnak, szóval mindenképp érdemes jelentkezni. A pályázat további részleteit a https://www.72ora.hu/hirek/ oldalon található.

 

Programajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás