2021. 09. 21.

Ferenc pápa megerősítette, hogy Rómában néhányan már konklávéra készültek

Ferenc pápa múlt heti felvidéki látogatása során találkozott a jezsuita “rendtársaival”, – hiszen Jorge Bergoglio maga is ehhez a közösséghez tartozik – ahol többek között őszintén beszélt egészségügyi állapotáról, valamint az őt ért kritikákról is.

Az egyik jezsuita szerzetes a pozsonyi találkozó alkalmából megkérdezte a katolikus egyházfőt egészségi állapotáról. Ferenc pápát nyáron kellett megműteni bélfali sérve miatt, ezt követően olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy állapota rohamosan megromlott. 

hirdetés

“Még élek. Jóllehet néhányan szerettek volna holtan látni. Tudom, hogy még találkozók is voltak a prelátusok, főpásztorok között, akik úgy gondolták, hogy a pápa rosszabb állapotban van, mint ahogyan nyilatkoztak róla. A konklávéra készültek. De még várniuk kell! Hála Istennek, jól vagyok. A döntést, hogy ezt a műtétet elvégezzük, nem én hoztam meg: egy ápoló volt az, aki meggyőzött. Az ápolók néha jobban értik a helyzetet az orvosoknál, mivel közvetlen kapcsolatban állnak a betegekkel” – fogalmazott a találkozón a pápa.

A találkozón a személyét ért támadásokra is reagált, mégpedig hosszan. Ferenc pápa központi gondolata volt, hogy az ő személyét lehet kritizálni, de az Egyházat félti ettől:

“Van például egy nagy katolikus tévécsatorna, amely folyamatosan szidja a pápát, anélkül, hogy bármilyen problémát felvetne. Én személy szerint talán megérdemlem a támadásokat és a sértéseket, mert bűnös vagyok, de az Egyház nem érdemli meg ezt: ez az ördög műve. Közülük néhánynak ezt meg is mondtam.

Igen, vannak olyan klerikusok is, akik rossz megjegyzéseket tesznek rám.

Néha elfogy a türelmem, különösen akkor, amikor anélkül ítélkeznek, hogy valódi párbeszédbe bocsátkoznának. Ekkor nem tehetek semmit sem. Én azonban folytatom, de anélkül, hogy belépnék az elképzeléseik és fantáziáik világába. Nem akarok ebbe belemenni, és ezért inkább prédikálok, prédikálok… Néhányan azzal vádoltak, hogy nem beszélek az életszentségről. Azt mondják, hogy mindig társadalmi kérdésekről beszélek, és hogy kommunista vagyok. Mégis írtam egy egész apostoli buzdítást az életszentségről, a Gaudete et Exsultate kezdetűt.”
 
Forrás: La Civiltá Cattolica/Korponai Gábor

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás