2021. 08. 31.

Paralimpiai bajnok lett a NEK hírnöke!

Világcsúcstartóként, világ- és Európa-bajnokként érkezett Ekler Luca a tokiói paralimpiára, ahol aztán világcsúccsal nyert távolugrásban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyik hírnöke! Gratulálunk Lucának!

Jól indult ez az év Ekler Luca számára, hiszen a bydgoszczi Európa-bajnokságon világcsúcsot ugrott és aranyérmes lett. Igaz, ekkor még „csak” beállította a korábbi, 551 centiméteres rekordot. A tokiói XVI. Paralimpiai Játékokon a döntőben már elsőre 560 centit ugrott a távolugró, a harmadik kísérlet során pedig 563 cm-re javította a világcsúcsot, amelyet senki nem tudott megközelíteni, így megérdemelten gyűjtötte be az aranyéremet a 22 éves sportoló!

Ekler Luca 10 évesen kapott stroke-ot, aminek következtében lebénult a bal oldala. A NEK honlapjának adott interjújában elmondta, hogy a gyógyszeres, a fizikoterápiás és egyéb kezeléseknek köszönhetően egészen hamar visszatértek a mozgások a bal oldalán. Egyedül a kezében és a vállában maradt vissza kötöttség. Sok sportágat kipróbált, végül az atlétikába szeretett bele. 11-12 évesen nem tudott még a parasportról, így az épek között kezdett el edzeni.

„2017 nyarán a tévében néztük az atlétikai világbajnokságot, és akkor láttam meg egy magyar ikerpárt, a Biacsi testvéreket, akik paraatléták, és felmerült bennem, hogy talán nekem is lenne lehetőségem velük versenyezni. Elindultam ezen az úton, ami egy hazai és nemzetközi vizsgálattal kezdődött, majd végül én is bekerültem a paraatlétika válogatottba és parasportoló lettem” – árulta el az interjúban.

Luca vallásos családból származik, így a hite is sokat segített neki a nehéz helyzetekben.

hirdetés

„Egyszerűen úgy érzem, hogy Istennek nagyobb célja volt velem. Több embernek tudok segíteni, azzal, hogy így, fogyatékosként élem az életem, és talán példát is mutathat másoknak.

Nincs lehetetlen, csak magunkon kell felülkerekedni! Én minden verseny után felnézek az égre, és őszinte hálát érzek.

A hit keretet ad az életemnek, ami egyben tart, hiszen egyfajta normát, erkölcsi iránymutatást kaptam általa, melyeknek köszönhetően tudom, hogy mi az, amit adott helyzetben megtennék és mi az, amit nem.”

Gratulálunk Lucának a paralimpiai bajnoki címhez!

Forrás: iec.2020.hu

Borítókép - Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás