2021. 08. 29.

Egy hét múlva kezdődik a NEK! – zárul a regisztráció

Szeptember 5-én a Hősök terén az ünnepélyes megnyitóval és szentmisével kezdődik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Budapesten. Bár az esemény regisztráció nélkül is látogatható, de érdemes kitölteni a jelentkezési felületet, amelyre ma éjfélig van lehetőség.

A rutinos szentmisére járók valószínűleg már kívülről tudják az előkészületi imát az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Főleg, mivel az eredetileg tervezetthez képest egy évvel később rendezik meg a katolikus egyház fontos eseményét. A járványhelyzet az előkészületeket is elnyújtotta, így több időnk lehetett felkészülni erre az ünnepre. Azonban egy hét múlva, szeptember 5-én vasárnap délután 3 órakor az ünnepélyes megnyitóval, valamint az elsőáldozással egybekötött szentmisével a Hősök terén elkezdődik a NEK. Szeptember 12-én pedig ugyanott zárul, azt a misét pedig Ferenc pápa tartja majd.

Bár mindkét eseményen regisztráció nélkül is részt lehet venni, érdemes online jelentkezni ma éjfélig, ugyanis akkor az oltárhoz közelebbi szektorokban biztosítanak számunkra helyet. Továbbá aki vidékről jön, igénybe vehetik a MÁV és a Volánbusz járatain az 50 százalékos kedvezményt, amelynek részleteiről itt írtak a szervezők.

„A nyitó- és záró szentmisén és szeptember 11-én a Kossuth téri szentmisén és gyertyás körmeneten akkor is részt vehetsz, ha nem regisztráltál. Regisztráció nélkül azonban nem tudunk a színpadhoz közel eső szektorokban helyet biztosítani. A kivetítőkön és rádión keresztül azonban a távolabbi részeken is jól követhetőek lesznek a rendezvények. A Hungexpo eseményeire a helyszínen válthatsz napijegyet, ha előzetesen nem regisztráltál. Ebben az esetben viszont nem tudunk meleg ebédet biztosítani. Az előzetes regisztráció kedvezőbb árral, és jelentősen gyorsabb beléptetéssel jár!” – írja a NEK hivatalos honlapja.

A Hősök terén már készülnek a szentmisékre, amelyet ez a rövid videó jól bemutat.

hirdetés

Talán az utóbbi időben csökkent itthon a lelkesedés a NEK iránt, azonban egy kedves olvasónk levelét osztanánk meg ezzel kapcsolatban, amelyből többek között az is kiderül, hogy határon túlról mennyien készülnek az egyhetes rendezvényre. Ezt osztjuk most meg veletek változtatás nélkül.

„Kedves Testvérek!

Ma mise után a hirdetéseknél erős késztetést éreztem, hogy kipenderüljek a szószékhez, pár buzdító szó erejére, de sajnos gyávának bizonyultam és megfutamodtam a „feladattól”.

Ami bennem maradt, azért kikívánkozik.

Az egyik, hogy most jöttünk haza Erdélyből és számomra megrendítő élmény volt, hogy micsoda készülődés van ott, az eucharisztikus kongresszusra. Több templomon kint lóg a nagy molinó, amely hirdeti az eseményt. Misét keresve azt tapasztaltuk a honlapokat böngészve, hogy szinte minden plébánián szerveznek zarándok buszokat, de van, ahonnan vonattal jönnek a pápai misére. Több mint 500 km-ről idejönnek ezért, ami nekünk karnyújtásnyira van. És persze ennél jóval messzebbről is érkeznek majd emberek a katolikus egyháznak erre a világszinten fontos és kiemelt eseményére.

A másik, hogy mi, akik megismertük Isten szeretetét, fényét és ebből a szeretetből, ebben a fényben élünk, egyrészt feladatunk tovább adni a fényt másrészt talán érezzük is, hogy nem csak feladat ez, hanem belső késztetésünk is, hogy ne csak magunknak tartogassuk a fényt. Az örömhírt nem kötelességből szoktuk megosztani másokkal, hanem mert nem bírjuk magunkban tartani.

Milyen sötét lenne a templom nagyszombaton, ha azt a pici lángot úgy döntene a gyertyavivő, hogy senkinek nem adja tovább. Ezzel szemben, hogy beragyogja a templomot a sok pici gyertyaláng.

Most mi vagyunk a gyertyalángok a világ számára. Ráadásul az a könnyű helyzetünk van, hogy nem kell nagy hatású evangelizátornak lenni, nem kell ügyesen beszélni, szentírást magyarázni stb., csak egyszerűen a jelenlétünkkel vihetjük ezt a fényt tovább. Ritkán adódik ilyen potya lehetőség a tanúságtételre/evangelizálásra. Azzal, hogy ott vagyunk, és sokan ott vagyunk, azzal az egész világ előtt tanúságot teszünk a hitünkről. Állást foglalunk a keresztény értékek mellett. Sajnos a világ egyre sötétebb, éppen ezért egyre inkább szükség van a fényre! Legyünk gyertyák, merjük megmutatni a lángunkat, ne bújjunk el szégyenkezve, vagy kényelmesen, vagy épp közömbösen a világ elől.

A világnak fény kell, és ezt a fényt mi megkaptuk. És nem azért kaptuk, hogy véka alá rejtsük!

És ha csak az önző érdekeinket nézzük ezek fantasztikus lelki élmények is lehetnek egyben. Nem egy visszaemlékezést lehet hallani az előző kongresszust megélőktől, ami erről tanúskodik! Tálcán tolják elénk és fel sem fogjuk micsoda kincs ez. Meghívottak vagyunk a mennyegzőre! Ne utasítsuk vissza!

Szeretettel és lobogni vágyással!”

Regisztrálni, ma éjfélig erre a linkre kattintva lehet. Hordozzuk imáinkban a Kongresszus eseményeit!

Borítókép - Fotó: Tomas1111 | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás