2021. 07. 31.

Olimpia és hit – három megható történet Tokióból

Dicsőítő hálaadás a pályán az olimpiai aranyérem után? Minden nap hajnali 3-kor ima, hogy Isten valóra váltsa egy sportoló álmát? Világklasszis úszó, aki ráhagyatkozik Isten akaratára az eredménytől függetlenül? Bármennyire is meglepő, mindhárom kérdésre igen a válasz. Az ötkarikás játékok minden alkalommal kiemelt figyelmet kap, a 777 csapatának tagja, Korponai Gábor pedig kiemelt figyelmet szentel az olimpia és a hit kapcsolatának. Az ő gyűjtéséből mutatunk három megható történetet!

Fidzsi-szigetek nem tartozik a sportnagyhatalmak közé, azonban az olimpia programján 5 éve debütáló hetes rögbiben címvédőként utazott az ország férfi válogatottja Tokióba. A döntőben Új-Zéland csapatát győzték le 27:12-re. A meccs után körbeálltak és énekükkel Istennek adtak hálát a győzelemért a játékosok.

Jerry Tuwai, a csapat egyik tagja a Guardiannek elmondta, hogy ők „minden meccset imával és énekekkel kezdenek, illetve fejeznek be.” Tuwai hozzátette: „Ez a dal elmondja nekünk, hogy a mi Istenünk szerető Isten, és bár mi mindig hajlamosak vagyunk eltévelyedni attól, amit Ő vár tőlünk, Ő mégis szeret minket, és jó dolgokkal ajándékoz meg minket, mint például ezzel az aranyéremmel.”

A Fidzsi-szigeteki rögbisek dala a Jelenések könyvének egyik idézetére épül (Jel 12,11):

Eda sa qaqa
Eda sa qaqa
E na vuku ni dra
Kei na nona vosa
E da sa qaqa

hirdetés

Győztünk!
Győztünk!
A Bárány vére által,
és az Úr igéje által
győztünk!


Fotó: Yuki IWAMURA / AFP

Történelmi aranyérmet osztottak ki a férfi szörfösök között hullámlovaglásban. Ugyanis ez a szakág először szerepelt az ötkarikás játékok programján. Végül a brazil Italo Ferreira nyerte meg az aranyérmet, aki elárulta sikerének a titkát.

„Ezzel a mottóval jöttem Japánba: „Mondj áment az aranyra!” Isten pedig ámennel felelt. A végsőkig hittem ebben. Az elmúlt hónapokban sokat is edzettem, Isten pedig valóra váltotta az álmomat. Elsőként Istennek mondok köszönetet, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy azt csináljam, amit szeretek, hogy segítsek az embereknek, hogy segítsek a családomnak. Minden teher nélkül mentem bele a vízbe, hiszen éppen azt csináltam, amit szeretek. Meglett, amire vágytam, ezért pedig Istené a hála” – nyilatkozta a brazil Globo TV-nek az újdonsült olimpiai bajnok.

„Kitettem az ágyam fölé ezt a feliratot, amiről az előbb beszéltem: „Mondj áment az aranyra!”.

Minden nap hajnalban, 3-kor imádkoztam azért, hogy Isten valóra váltsa az álmomat.

Most pedig, bekerültem a szörftörténelembe” – tette hozzá Ferreira.


A dél-afrikai Tatjana Schoenmaker Instagram-bejegyzése szerint az alábbi gondolatokkal érkezett az olimpiára:

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

-TATJANA-SCHOENMAKER- (@tatjanaschoen) által megosztott bejegyzés

„Atyám, Istenem, legyen meg a Te akaratod, töltsön el minket a Te békéd, hogy dicsőíthessünk Téged, bármilyen legyen is az eredményünk, tölts el minket a Te erőddel, hogy mindent beleadhassunk, és örökké csodálhassuk a Te jóságodat!”

Az úszó végül világcsúccsal nyerte meg a női 200 méter mell fináléját és a döntő utáni sajtótájékoztatón – ahol egy „Soli deo Gloria!” (Egyedül Istené a dicsőség!) feliratú maszkban jelent meg –, elmondta, hogy túlteljesítette, pontosabban Isten teljesítette túl minden elvárását. „Nem is lehetnék boldogabb” – tette hozzá.

A dél-afrikai úszónő beszélt a versenyekhez való hozzáállásáról is:

„Minden versenyen csak magamra kell koncentrálnom, és el kell hinnem, hogy Isten ereje megmutatkozik majd.

Akár utolsó vagyok, akár nem, amíg magamra összpontosítok, és amíg tudom, hogy a magam részéről megtettem mindent és hogy Isten is megtette a magáét, úgy gondolom, hogy addig nagy nyugalommal mennék el innen, bármi is legyen a végeredmény.”

Borítókép - Fotó: Ben STANSALL / AFP
Ép testben ép lélek Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás