2021. 07. 23.

10 előnye annak, ha sok testvéred van

Számos kutatás rámutat a testvérekkel járó várt és nem várt előnyökre.

A népszerű meggyőződéssel ellentétben Szent János Pál sohasem mondta: „egy testvér a legnagyszerűbb ajándék, amit a gyermekednek adhatsz.” Mégpedig azért nem, mert tisztában volt vele, hogy néhány család képtelen testvért adni gyermekének és ez rendben van így. Azonban leírja, hogy egy új gyermek soha nem teher, hanem „egy ajándék a testvéreinek, szüleinek és az egész családnak.”

Egyre több forrásból olvashatunk arról, hogy mennyi mindent hozzá tud tenni egy testvér az élethez. Ezt Mary Eberstadt össze is gyűjtötte legújabb könyvében.

1. Élettapasztalattal gazdagítanak

Eberstadt rámutat arra, hogy a farkasok, delfinek, elefántok nem „csomagban”, „gumóban”, „nyájban” élnek. Ők családokban élnek.

hirdetés

„Mi, csakúgy mint ők, a legtöbb és legfőbb, túléléshez szükséges leckét a saját „fajtánktól” kapjuk. Főként a szülőktől és testvérektől.

Tudom, hogy ez igaz az én kilenc gyermekemre is. Segítettem felnevelni őket, de ők számos dologra tanították meg egymást, kezdve a biciklizéstől egészen addig, hogy hogyan kell egy fémáruboltot üzemeltetni.”

2. Segítenek a szociális készségek elsajátításában

Eberstadt kiemeli, hogy a többi főemlős is a testvéreire támaszkodik. Megfigyelték, hogy a több testvérrel rendelkező rhesus majmok jobb kapcsolatban vannak a többi majommal.

Látjuk ezt a gyerekeinken. Megtanulják, hogyan kezeljenek egy konfliktust, egy verekedést, és hogy hogyan tartsák meg, illetve állítsák helyre a békét.

Erberstatdt írja: „Számos kutatásban megállapították, hogy ha életünk korai szakaszában körül vagyunk véve velünk egykorúakkal (testvérekkel), az segít tinédzserkorban a szocializálódásban.”

3. Születési sorrenddel járó előnyök

Főként a korábbi generációk szerettek arról csevegni, hogy mik az előnyei annak, ha te vagy a nagyobb/középső/kisebb testvér. Például legnagyobbként megtapasztalhatod, hogy milyen, amikor a kisebbek hozzád fordulnak tanácsért, felnéznek rád. Középsőként te is számítasz a nagyobb testvére(i)dre és rád is számít(anak) a kisebb(ek). S ha te vagy a legkisebb, örülhetsz a sok figyelemnek, ami rád irányul. És mindezt bőven van még mivel kiegészíteni.

Azonban születési sorrendtől függetlenül a testvérek empátiát tanulnak egymástól.

4. Mindig van kivel játszani

Ha egy kis játékra vágysz, biztos találsz benne partnert. „Ezt tapasztalom a saját gyerekeimen”– írja Eberstadt. Amikor megkérdezte tőlük, hogy miért szeretik a testvéreiket ők ezt válaszolták „mindig akad játszótárs”, illetve „ha nem ér rá egy testvér, még mindig van hét, akit meg lehet kérdezni”.

5. A testvérek beépített bébiszitterek

Tudjuk, hogy milyen fontos a randi a szülőknek, amikor kettesben elmennek valahová beszélgetni, vacsorázni, szórakozni. Számos házaspár számára azonban lehetetlennek tűnő kihívás randevúzni, a bébiszitter megtalálása és költségei miatt. Nekünk nincs ilyen problémánk – nekünk a gyerekeink a beépített bébiszittereink.

6. A testvérek segítenek a mentális egészség felépítésében

A családok méretének csökkenésével együtt jár a szorongás, a depresszió és egyéb szellemi problémák kialakulásának veszélye. Ezek ugyanolyan viselkedési formák, mint azon állatok esetében, akiket kiszakítottak a családjaikból.

Mi a közösségbe vagyunk tervezve, nélküle egyedül érezzük magunkat.

7. Ha van testvérünk, az egyben azt is jelenti, hogy később nagybácsik, nagynénik és unokatestvérek is lesznek

A szülői élet egyik váratlan öröme volt látni a 9 éves fiamat, ahogy vigyáz a kétéves unokámra. Anthony nagybácsi nem sokkal idősebb, mint unokahúgai és unokaöccsei, és egy életen át fogja kísérni őket.

Eberstadt szintén rámutat arra, hogy a kevesebb testvér azt jeleni, hogy a jövő generációi később elvesztik a köteléket családtagjaikkal – nagynénikkel, nagybácsikkal, unokatestvérekkel – akik egy alapvető támogató közeg lehetnének.

8. A testvérek életre szóló barátok

„A testvéri kapcsolat az egyetlen családi kapcsolat, ami potenciálisan képes tartósan végigkísérni valaki életét” – írja Eberstadt. Gyerekkortól felnőttkorig a testvérek „bizalmasként és elítélés nélküli támogató forrásként vannak jelen az életünkben”.

9. Ha több testvér van, csökken a válás esélye

Egy tanulmány, amelyet Eberstadt idéz, rámutat arra, hogy a későbbiekben jelentkező válás esélyét meg lehet jósolni a gyerekek számából: több testvér kevesebb válást jelent. Az ellenkező nemű testvérek egymás közelében felnőve „magabiztosabbá és sikeresebbé válnak a párjukkal szemben” -írja- „és a testvérek megtanítanak osztozni, elfogadni és kitartani. Vagyis a házasság alapköveire”.

10. Több testvér több „lehetőséget” jelent az idős szülők számára később

Az öregedő szülők kihívást jelentenek gyermekeik számára: ki fog rájuk vigyázni? Ki fogja fedezni a szakellátás költségeit? A sok testvér könnyebben veszi az ebből fakadó problémákat és könnyebben megbirkóznak a kihívásokkal.

Fordította: Sebestyén Eszter

Forrás: aleteia.org

 

Borítókép: Romrodinka | Dreamstime.com
Pontokba szedve
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz F 2021. 07. 23. 18:41

    Ott a pont! Nagyon igaz.

  • Válasz Zoli 2021. 07. 26. 15:46

    Bizonyára jó dolog volna, ha sok testvérem lenne, ezt elismerem. De nincs. Mi ennek a cikknek a célja, hogy most még rosszabbul érezzem magam, amiért nincs sok testvérem?

  • Válasz Science 2021. 08. 03. 21:57

    Mekkora baromság… Főleg a mai világban teljesen felesleges potyogtatni magatokból a kölyköket, hatalmas önzőség… Kevesebb válás? Már rég rossz, ha egy gyerekkel akarja valaki megmenteni a házasságát… Beépített bébiszitter? Komolyan, nem hiszem, hogy bármelyik gyerek arra vágyna, hogy másikra vigyázzon… Egyedüliként is szuper a világ