2021. 07. 20.

Mire való a pénzünk? – Cseri Kálmán ébresztő gondolatai

Te hogy viszonyulsz a pénzedhez? Tartogatod, gyűjtögeted, szórod? Néha adakozol, de csak mert elvárják vagy örömmel, szívből adsz? Cseri Kálmán református lelkipásztor nagyszerű gondolatai a pénzhez való viszonyunkról. 

„Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” (1Tim 6,10)

Mi a pénz? A gazdasági életben általános értékmérőként és csereeszközként használt érme vagy bankjegy.

Tehát a pénz eszköz.

hirdetés

Amíg eszköz, addig kénytelen engedelmesen szolgálni nekünk. Mihelyt céllá válik, kénytelenek vagyunk engedelmesen szolgálni neki.

Ezért írja Pál apostol: „Akik pedig meg akarnak gazdagodni…, sok esztelen és káros kívánságba esnek, amelyek az embereket pusztulásba és romlásba döntik.” Ha halvánnyá válik, elszakít Istentől, mert „nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” (Mt 6,24).

A másik fontos igazság: érme, tehát csak neki tulajdonított értéke van. S ha ezt többé nem ismerjük el, nem ér semmit önmagában, ki lehet dobni. Ezért is fontos azokra az értékekre is figyelnünk, amelyek önmagukban is megállnak, mégpedig minden időben. 

A szeretetnek, hűségnek, áldozatnak, igazságnak önmagában van értéke. Nem beszélve az Istennel való közösségről, ami magát az életet jelenti a hívőnek.

Erre mondta Jézus: az ember életét nem a vagyon tartja meg, hanem ha Istenben gazdag. (Lk 12,15.21)

Hol a pénz helye? Nem a szívünkbe zárva, nem a markunkban szorongatva, hanem a zsebünkben, hogy ha szükség van rá, elköltsük. így marad eszköz. Mondd meg, mire költöd el, s megmondom, ki vagy.

A Biblia szerint nem a pénz rossz önmagában, hanem a pénz szerelme.

A pénz lehet áldott eszköz Isten kezében is. De akinek már az lesz a célja, hogy minél több legyen belőle, annak a fejére nő, s az ilyen ember nem tudja többé teljes szívéből szeretni Istent. Aki viszont teljes szívéből őt szereti, és felebarátját is úgy, mint önmagát, az mindig tudni fogja, mit kell tennie a pénzével, akár kevés az, akár sok.

„Majd így szólt hozzájuk: Vigyázzatok, őrizkedjetek minden kapzsiságtól, mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az ember élete.” (Lk 12. 15)

„Így jár az, aki kincset gyűjt magának, és nem Istenben gazdag.” (Lk 12. 21)

 

 

Forrás: Cseri Kálmán igehirdetései és gondolatai

Borítókép - Fotó: Lightkeeper | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás