2021. 07. 20.

“A legtöbb vallásos embert a szexualitása választja el igazán Istentől” – Forintos Bence

A 777 szolgálatának oszlopos tagja Forintos Bence, aki informatikusként dolgozik, mégis szinte az összes kérdéssel, problémával hozzá fordulnak a szerkesztőségünk tagjai. Az oldalunk motorja ő, azonban még kevesebbet láthatnak belőle olvasóink, mint a többi szerkesztőből. Ebben az interjúban szeretnénk bemutatni Bencét, aki többek között mesél legújabb fejlesztéséről, az Imafalról, valamint arról is, hogyan tud visszahúzódó emberként kiállni a nyilvánosság elé és a tisztaság fontosságáról tanúságot tenni.

Van olyan hobbid, amiről kevesen tudnak?

Több, mint 10 évig néptáncoltam régebben, aztán a térdem miatt abba kellett hagynom. Két éve kezdtem el kajakozni egy szabadidős egyesületben, ezt nagyon szeretem, mert ilyenkor egyedül vagyok a vízen, a természetben és egyrészt kihívást jelent számomra, másrészt lehet gondolkodni, elereszteni a fantáziámat.

Szereted a monoton dolgokat?

Igen, sportban is nekem mindig az egyéni sportok jöttek be, a csapat- és labdasportokban sosem voltam jó. Általános iskolában szertornáztam is.

hirdetés

A 777 oszlopos tagja vagy, mégis kicsit kacifántosabb úton kerültél be a csapatba. Mesélj egy kicsit erről.

2016 telén volt egy kérdőív, azt hiszem arról, hogy mit szeretsz a 777-en? Én oda beírtam a kérdésemet, hogy miért vannak reklámok az oldalon és ha kell, akkor tudok informatikailag segíteni. Erre Zoli (Martí Zoltán főszerkesztő – a szerk.) visszaírt, hogy azért vannak reklámok, mert nem tudják, hogyan kell eltüntetni. Nem volt senki informatikus, aki foglalkozott volna az oldallal, így jelentkeztem és nálam maradt. Bár Zoli biztos ellenőrizte a dolgot, hogy ki vagyok, Ifát (Hodász András – a szerk.) már ismertem is előtte, azért meglepődtem, amikor két üzenetváltás után Zoli átküldött minden jelszót és adatot.

Váratlan volt számodra?

Ez egy kicsit váratlan volt, mert egy informatikusnak nyilván átadják a jelszavakat, mert különben nem tud mit kezdeni, de úgy, hogy még soha életünkben nem találkoztunk, két üzenetváltás után átküldött mindent, azon kicsit meglepődtem.

Ahhoz mit szóltál, hogy azonnal berántottunk a szolgálatba?

Örültem neki, mert láttam az oldalon, hogy lehet rajta mit javítani. Az, hogy bevont, nem volt váratlan, inkább a hirtelen jött bizalom.

Fotó: Bodnár Patrícia

Hogyan vezetett téged Isten ebben a szolgálatban eddig?

Nem szeretek reflektorfényben lenni, amikor születésnapomon ünnepelnek például, azt sem szeretem. Ugyanakkor nagyon nagy felelősség ez a szolgálat és sokszor elgondolkodom: nem biztos, hogy eléggé tudom értékelni azt, hogy egy ilyen szolgálatnak a háttérben megbúvó kulcsembere lehetek. Nehéz az is, hogy nem láthatom az embereket úgy, mint más szolgálatok során, hiszen informatikusként a monitor előtt ülök és pötyögök. A programozás lelkileg nem épít, hiába egy szolgálat. Nehezebb a monitor előtt realizálni, hogy esetleg valaki elolvasta az egyik cikket és ez mekkora fordulót jelentett az ő életében.

Azt mondod, hogy nem szeretsz az előtérben lenni, mégis sokat szolgálsz és a másik ilyen nagy szolgálatod a „Test teológiája” hétvégék szervezése, ezzel a csapattal mentek előadásokat is tartani, kiálltok mások elé, ráadásul olyan témával, mint a szexualitás. Ilyenkor hogyan éled meg azt, hogy mások elé kiállsz és erről beszélsz?

Nem egyszerű, ezzel szenvedek is – és ezt a Testteósok is tanúsíthatják – nem vagyok az a jó előadó, viszont a szexualitás témát nagyon fontosnak tartom. Szerintem a legtöbb vallásos embert a szexualitása választja el igazán Istentől. A legtöbben ott akadnak meg a hitben, hogy ezt nem értik meg és tiltólistát látnak az egyház tanításában, éppen ezért nem is szánják rá az energiát, hogy megértsék ennek a teológiai tanítását, ami egyébként nagyon felszabadító. Úgy érzem, hogy az egyház akkor lesz igazán hívő, ha az emberek megértik a szexualitást is.

Volt egy ilyen pont, amikor te ezt megértetted?

Amikor először Testteó-hétvégén voltam. Az nekem egy nagyon nagy felszabadító élmény volt. 

Előtte lázadtál ez ellen, vagy volt benned nyitottság?

Nem lázadtam, inkább csak egy értetlenség volt bennem az egyház tanítása iránt, amely szigorúnak és betarthatatlannak tűnik. Mielőtt először voltam Testteó-hétvégén, még nem volt soha párkapcsolatom, tehát nem is nagyon kerültem olyan helyzetbe, ahol próbára lettem volna téve. Nyilván nekem is voltak dolgok, amelyekkel szenvedtem, mint a legtöbb fiú, de ugyanakkor rengeteg felszabadító dolgot hallottam ott, és megértettem, hogy emberségünk, Isten és az örök élet milyen mélyen összekapcsolódik a szexualitásban. Hálás vagyok, hogy ezt párkapcsolat előtt hallottam és nem akkor, mikor már elbuktam.

Az ismerkedés során mennyire fogadják el a lányok a tisztaság témáját? Erre mennyire nyitottak?

Ez változó, az első párkapcsolatomban mindkettőnknek fontos volt a tisztaság és eszerint éltük meg. Ugyanakkor volt olyan is, akit ez teljesen lesokkolt, akkor vége is szakadt az ismerkedésnek.

Nehéz ezt felvállalni az ismerkedés során?

Én nem éreztem, hogy ezt nehéz lenne felvállalnom.

Fotó: Bodnár Patrícia

Mit láttál a Testteó során, mennyire tudják az emberek elfogadni a Biblia tanítását a szexualitásról?

Rengeteg emberrel beszélgettem és mindenkitől azt a visszajelzést kaptam a hétvége után, hogy ez nagyon tömény volt és nagyon sokkoló. Úgy látom, hogy a résztvevők nagy százaléka utána ezek alapján szeretné a szexualitását megélni. Persze mindig van az a keménymag, akinél Isten erősebb jelenléte tud csak segíteni.

Informatikusként te bármilyen jól kereső állásba elmehetnél multikhoz, te mégis Imafalat fejlesztesz, korábban önként fejlesztettél a Katolikus Egyház Katekizmusához applikációt, és még számos olyan projekted van, amit nem kötsz mások orrára. Mi az, ami téged ebben motivál?

Örülök, hogy a munkám egyben szolgálat is és valóban emberek épülését szolgálhatom vele és nem a multinak a plusz milliárdokat kaparom össze. Ugyanakkor egyéni vállalkozóként szeretem a szabadságot is, és nyilván egy másmilyen munkahelyen ez sokkal kötöttebb lenne.

A legújabb fejlesztésed az Imafal, szerinted mi ennek a jelentősége? Miért fontos ez?

Az eredeti ötlet még 2018-ban jött, akkor volt is egy megbeszélés ebben a témában. Nagy hévvel álltunk neki összeszedni a dolgokat, az elején neki is futottam, de én infós vagyok és nem grafikus, tehát amit az elején alkottam, azt grafikailag nem egészen olyannak képzelték a többiek. Akkor kicsit elakadt a dolog. Miután tavaly decemberre összeállt a grafikai részleg, bele tudtam vágni a valódi fejlesztésbe. Informatikailag nem volt nagy kihívás, mert rengeteg hasonló dolgot csináltam, ugyanakkor azt nagyon élveztem, hogy szinte teljesen szabad voltam abban, hogy mit hogyan csinálok, mert nem volt megrendelő és emiatt sokkal gyorsabban is haladt a projekt.

Miben látod az Imafal jelentőségét?

Az imán keresztül kerülünk kapcsolatba a Teremtőnkkel. Járok közösségekbe, vannak ismerőseim, akiktől tudok imát kérni, ha kell, de rengeteg olyan ember van, keresők, akiknek nincs egyszerűen közösségük, vagy ha van is, akkor nem merik személyesen kérni az imát. Az Imafalon anonim módon lehet imát kérni. Nagyon jó látni azt – mi adminisztrátorok többet látunk, mint az imakérők -, hogy az eddig jött imakérések mindegyikéért imádkozik is valaki. Olyan jó volt látni, hogy az emberek nemcsak imát kérnek, hanem imádkoznak is a másik szándékáért.

Fotó: Bodnár Patrícia

Van egy „bizonyság-naplóm”, amelybe leírtam, hogy mik azok, amikért mások imádkoztak, vagy én imádkoztam és „fölülről elintézték”. Visszanézem évek múlva és azt látom, hogy hűha, és ez olyan jó, amikor utólag is látom Isten kézzelfogható jelenlétét az életemben. Például, amikor Pécsen voltam albérletben és nagyon nem jöttem ki a lakótársaimmal – főleg egy emberrel, és én már másik albérleteket kerestem. Éppen ekkor adventben a közimben beosztottuk, hogy minden nap másért imádkozik az egész közi és a szándékot is imában kellett elkérni az illetőért. Eljött a nap, amikor értem imádkoztak és este ez a srác bejelentette, hogy abbahagyja az egyetemet és elköltözik, így meg is oldódott az albérletproblémám. Ez csak egy. Ugyanehhez a közis imádkozáshoz köthető, hogy egyik reggel nem néztem meg, hogy aznap kiért kell imádkozni, majd mise végén, mikor imádkoznék az illetőért, eszembe jutott egy név. Miután hazaértem, akkor láttam, hogy tényleg azért az emberért kellett imádkozni. Az ima tényleg csodákra képes, merjünk is csodákért imádkozni – sokszor nincs ehhez hitünk. Láttam már meggyógyulni is embereket ima hatására.

A 777-nek fontos az ökumené és én úgy ismerlek téged, akinek katolikusként ez szintén fontos. A kommentszekciónkban állandóan hatalmas viták vannak ezzel kapcsolatban. Szerinted miért fontos, hogy mégis békesség legyen a felekezetek között, és vajon meg fognak oldódni ezek a konfliktusok valaha is?

Remélem. Amit Zoli szokott mondani, az annyira jó: sokkal több az, ami minket keresztényeket összekapcsol, mint ami szétválaszt. Ha a világ felé nem tudunk egységet mutatni, akkor hogy akarjuk nekik elmondani, hogy Jézus az út?

Neked melyik a legkedvesebb pillanatod az elmúlt évekből, amelyeket a 777 szolgálatában töltöttél?

Amikor kapunk olyan e-maileket olvasóinktól, amelyek arról számoltak be, hogy a cikkeink hatására valaki meg akar szabadulni a pornótól, 20 év után elment templomba vagy épp megmozdult benne a vágy, hogy változtasson az életén. Amikor visszajelzést kapunk arról, hogy Isten dolgozik a mi szolgálatunk által.

Szerinted hol lesz az oldal 7 év múlva?

Mondanám, hogy remélem, a médiapluralitás Magyarországon nem kétpólusú lesz, hanem egypólusú és Isten felé fog nézni. Nem reális, de egy ideális állapot lenne. Remélem, hogy mi is folyamatosan meg tudunk újulni a hitben. Illetve annak ellenére, hogy mi öregszünk, másokat bevonva a fiatalokat is minél jobban meg tudjuk szólítani.

 

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás