2021. 07. 13.

Egy 3000 éves leletre bukkantak a régészek, mely a Biblia szövegének hitelességét támasztja alá

Izrael déli részén ásatás végzése közben egy olyan 3100 éves cserépfeliratot találtak a régészek, amelyen egy korabeli zsidó bíró, Jerubbaál (másik nevén Gedeon) neve olvasható. Az Izraeli Régészeti Hatóság is hitelesítette a leletet.

Ki volt Jerubbaál?

Joás fia volt, eredeti nevén Gedeon. A Jerubbaál név jelentése: „Baállal perel”. Ezt a nevet azután kapta, hogy összetörte szülővárosában Baál istenség oltárát; a tettre Isten egyik angyala szólította fel. Gedeon neve az Újszövetségben is megtalálható; Pál apostol a Zsidókhoz írt levelében példaként állítja elénk őt, mint akinek valóban erős hite volt.

Miért van jelentősége ennek a cserépfeliratnak?

A Jerubbaál név csak a Bibliában jelenik meg a bírák korában, és az, hogy találtak egy olyan cserépfeliratot, mely 3100 éves, így Jerubbaál (Gedeon) életének idejéből származik, a Biblia szövegének történelmi hitelességét támasztja alá, hiszen ez egy Biblián kívüli bizonyíték. A lelet azért is különleges, mert a bírák korából eddig nagyon kevés történelmi emléket találtak.

Joszef Garfinkel, a jeruzsálemi Héber Egyetem régészprofesszora szerint

„Kijelenthetjük, hogy egy újabb olyan leletre bukkantunk, amely megerősíti a Biblia szövegének történelmi realitását. Az a tény, hogy a Bibliában szereplő nevekkel tökéletesen azonos feliratokat találunk régészeti feltárások során, azt bizonyítja, hogy az emlékeket sok generáción keresztül pontosan megőrizték és továbbadták.”

Az ásatásról és a leletről videó is elérhető:

 

Forrás: jpost.com, hetek.hu

Borítókép: Youtube/ Israel Antiquities Authority
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás