2021. 07. 09.

„Kérlek, Istenem ne hagyd, hogy így legyen vége!” – a Surfside túlélője a menekülésről nyilatkozott

A 64 éves Iliana Monteagudot mintha egy természetfeletti erő ébresztette volna fel, és irányította volna a Champlain Towers South hatodik emeletétől a szabadság felé.

„Furcsa zajokat hallottam és a nappaliba rohantam” – nyilatkozta a Local 10 News-nak.

Úgy gondolta, amit hallott, az valószínűleg az erkélyajtókon keresztül érkező szél volt, majd észrevett egy repedést, mely a falon húzódott.

„A plafontól egészen a padlóig tartott”- mondta. „Mikor ezt észrevettem,

hirdetés

valami megszólalt bennem, hogy fussak, mert ez az épület összeomlik.”

Ezután mezítláb szaladt ki a 611-es lakásból (ahová csak tavaly decemberben költözött be), és a lift melletti lépcsőn rohant le.

„Gyorsan elkezdtem lefelé menni, és egymás után hallottam a repedések hangját” – mondta a nő. – „Sikítani kezdtem:

kérlek, Istenem, látni akarom a fiamat, látni akarom az unokámat! Ne hagyd, hogy így legyen vége!”

A lefelé vezető úton a negyedik emeleten áthaladva mennydörgésszerű hangot hallott. Miután a földszintre ért, észrevett valamit: ő volt az első, aki kijutott.

Ott volt egy biztonsági őr, aki kisegítette a nagymamát a lépcsőházból. Több falon kellett átmásznia biztonsága érdekében, amelyek folyamatosan omladoztak.

„Ott volt, segített neki elmenekülni, átugrotta az akadályokat, a földön keletkező lyukakat” – mondta Andrea Alvarez, a nő fia.

Amint kimenekült, egy megható telefonhívásban volt része: „Felhívott, hogy Andy, szeretném, hogy tudd, jól vagyok, de az épület összeomlott. Egyszerűen nem tudtam elhinni” – mesélte Alvarez.

Miután látta, hogy az épületnek az a része, melyet az anyja otthonának hívott, valóban összedőlt, a nő döntésének fontossága sokkal nyilvánvalóbbá vált.

„Akkor döbbentem rá igazán, amikor egy-két nappal később felhívtam” – tette hozzá Alvarez. – „Mondtam magamban, hogy szeretném felhívni anyámat, és megtudni, hogy van. Amikor elindítottam a hívást, rájöttem. Abban a pillanatban tudatosult bennem, hogy továbbra is el tudom őt érni.

Ha nem tudtam volna vele beszélni többet, felemésztett volna. Mikor erre ráeszméltem, kisírtam a szemeimet, miközben édesanyámmal telefonáltam.”

„Három másodperc választott el engem a haláltól. Három másodperc.” – nyilatkozta Monteagudo.

Miami Surfside városrészében június 24-én omlott össze a 12 szintes épületkomplexum, amely több ember halálát követelte.

Forrás: local10.com

Ujhelyi Dóra

Borítókép - Fotó: Giorgio VIERA / AFP
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás