2021. 07. 06.

5 kérdés, amivel rendezheted a pénzügyeidet

Szeretnéd tudatosabban kezelni a pénzügyeidet? Beállítottad a havi költségkeretedet, de mégis mindig túlléped? A Relevant magazin öt kérdése a segítségedre lesz abban, hogy rendbe tedd a pénzügyeidet!

Elszúrtad. Túllépted a havi keretedet és a költségvetésed a feje tetejére állt. Ismét. 

Gyakran előfordul veled? Úgy érzed, hogy sosem fogod tudni tartani a meghatározott kereteket? Ne idegeskedj, nem csak veled fordul elő. Bárki, akinek van költségvetése, legalább egyszer átélte már ezt, ha nem többször. De erről is szól a felnőttkor – meg kell tanulni kezelni a pénzügyeket.

Ha gyakran szembesülsz azzal, hogy átlépted a költségvetésedet, akkor talán itt az ideje egyet hátralépni és feltenni magadnak a következő kérdéseket:

1. Milyen célokra gyűjtök?

Házat szeretnél venni? Netán egy új autót? Félre akarsz tenni a nyugdíjas éveidre? Esetleg egy pár márkás cipő után áhítozol?

hirdetés

Gondold végig, hogy a céljaid közül melyik a legfontosabb és miért pont az az egy dolog? Lehet, hogy még nagyobb mozgástered is van a költségvetésedben, ahogyan azt eredetileg gondoltad: lehet, hogy olcsóbb kocsival is beéred, vagy nincs is szükséged arra a márkás cipőre. 

2. Mit hozok ki abból a pénzből, amit elköltök?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk: a minden hónapban meghaladott költségvetés azt jelenti, hogy túl sokat költesz. Nézd át a legnagyobb kiadásaidat: mennyit költesz közlekedésre, albérletre, mik a rendszeres kiadásaid, milyen programokra fizettél elő stb. stb. Tedd fel a kérdést, hogy mit nyersz ezekkel? 

Természetesen nem azt javasoljuk, hogy élj az utcán és járj be gyalog dolgozni, de gondold végig: érdemes lenne egy lakótárssal osztozni a költségeken? Tudsz spórolni a közlekedésen azzal, hogy esetleg biciklivel, rollerral vagy tömegközlekedéssel jársz be?

Lehet nem is kéne annyi pénzt költened ezekre, mint amennyit jelenleg fizetsz. Ez pedig elvisz minket a következő ponthoz:

3. Mit tudok elhagyni?

Spotify, Netflix, YouTube Prémium – mi mindenre van havi előfizetésed? Befizettél a lapos has programra, de egy edzést sem csináltál végig? Gondold végig, hogy melyik fölösleges ezek közül, vagy melyiket tudod ingyenes lehetőséggel kiváltani. 

Gondold végig azt is, hogyan tudnál magadra főzni, ahelyett, hogy útközben ,,csak bekapnál valamit” dupla annyi pénzért. Egy-két párezres kiadás hó végére össze fog adódni…

4. Változtatnom kell a keretemen vagy a kiadásaimon?

Lehet, hogy nem azzal van problémád, mennyit költesz, hanem a kereted rugaszkodott el a valóságtól. Lehet, hogy nem kell a bevételeid felét félretenned. De az is lehet, hogy kevesebbet költenél a bevásárlásra, ha nem éhesen mennél el, vagy nem vennél meg mindent az Aldi középső sorából… (Te is tudod, hogy nincs szükséged fagylaltgépre 3000-ért…)

5. Tudok plusz bevételhez jutni?

Gondolkoztál már azon, hogy mellékállást vállalj? Lehet, hogy a munkád vagy az egyetem teljesen lefoglal, de szabadidődben szeretsz festeni vagy rajzolni. Mi lenne, ha eladnád a műveidet? Gondold át, hogy mi az a hobbi vagy képesség, amiből kis mellékest tudnál begyűjteni. 

Összességében néha mindenki túllépi a költségvetését. De ha egyre gyakoribbá válik és úgy érzed, hogy elvesztetted a pénzügyeid felett az irányítást, akkor lépj egyet hátra és tedd fel magadnak ezt az öt kérdést. Természetesen mindenkinek mások a körülményei, így a jó válaszokat csak te tudod magadnak megtalálni!

Forrás: Relevant

Borítókép: Unsplash
Segítő tippek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás