2021. 06. 25.

Megszavazták: az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást

Az Európai Parlament csütörtökön 378 szavazattal, 255 ellenszavazat és 42 tartózkodás mellett megszavazta a szexuális és reproduktív jogokról szóló jelentést – írja az MTI. 

A jelentés leszögezi: az uniós tagállamokban biztosítani kell a terhességmegszakítást,

a kérésre történő abortusz legyen jogszerű a terhesség korai szakaszában, ha pedig a terhes nő egészsége vagy élete veszélyben van, akkor azon túl is.

Az abortusz teljes tilalma a nemi alapú erőszak egyik formája – állítják a jelentés pártolói.

Az állásfoglalásban a képviselők sajnálattal állapították meg, hogy az orvosok, illetve az egészségügyi intézmények

hirdetés

vallási vagy lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadhatják az abortusz elvégzését, ami viszont nők életét és jogait veszélyezteti.

Az EP-határozatban azt is sürgették, hogy a kormányok valamennyi általános és középiskolás számára biztosítsák a tényeken alapuló, életkornak megfelelő, diszkriminációmentes szexuális és reprodukciós egészséggel és jogokkal kapcsolatos oktatáshoz való hozzáférést, mivel ez jelentős mértékben hozzájárulhat a nemi erőszak és a szexuális zaklatás csökkentéséhez.

Emellett arra szólították fel a tagállamokat, hogy biztosítsanak jó minőségű és korszerű fogamzásgátlási módszereket és eszközöket, illetve nyújtsanak családtervezési tanácsadást és széleskörű tájékoztatást a fogamzásgátlással kapcsolatban.

A jelentés arra is rámutat, hogy a női higiéniás termékeket terhelő adó negatív hatással van a nemek közötti egyenlőségre, ezért felhívták a nemzeti kormányokat, hogy töröljék el a tisztasági termékek adóját. 

Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője az állásfoglalás megszavazásával kapcsolatban az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában hangsúlyozta:

a jelentés önmagában sérti az emberi jogokat, mivel a szólásszabadság korlátozására szólít fel.

Állítása szerint a határozat az abortusszal kapcsolatos veszélyekről szóló mentális és egészségügyi felvilágosítást gyűlöletbeszédnek és tévesen a nőkkel szembeni megkülönböztetésnek minősíti.

Továbbá a jelentés

korlátozná a lelkiismereti szabadságot is azáltal, hogy az abortusz végrehajtásának elutasítását az orvosi ellátás megtagadásával teszi egyenlővé.

Emellett figyelmen kívül hagyja a tagországok alkotmányos és erkölcsi hagyományait a terhességmegszakítás határok és korlátok nélküli engedélyezésével – mondta Hölvényi György. 

A képviselő szerint a jelentés hivatkozási alap kíván lenni ahhoz, hogy az EP radikális baloldali többsége beleszólhasson a szigorúan tagállami hatáskörökbe, a szülők nevelési kötelezettségeibe, amellett, hogy sérti a magánélethez való jogot is.

A CitizenGo szerint Matic-jelentés az eddigi legradikálisabb élet- és családellenes kísérlet az Európai Parlamentben, ami szembemegy a tagállamok szuverenitásával. A jelentés arra is kitér, hogy „életkortól függetlenül” és szülői beleegyezés nélkül kívánja elérhetővé tenni az abortuszt és a fogamzásgátlást a fiatal lányok számára, valamint a transzgender „nemváltó” műtétek és hormonkezelések TB-finanszírozását ösztönzi. 

 

Forrás: MTI, CitizenGO 

Borítókép - Fotó: Subbotina | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás