2021. 06. 23.

Három pap, akik hősökké váltak a Titanic fedélzetén

Legalább három pap volt a süllyedő Titanic fedélzetén, akik hősként viselkedve imádkoztak és buzdították az embereket. Volt olyan is, akinek lehetősége lett volna egy mentőcsónakkal elhagynia a hajót, de ő ezt visszautasította.

Egy Twitter-felhasználó nemrégiben posztolt egy olyan képet, amelyen három hősies papot látni, akik életük árán segítettek a Titanic mielőtt az elsüllyedt volna 1912 április 15-én.

 

Thomas Byles (42 éves) angol, Josef Benedikt benedek rendi szerzetes (41 éves) német, valamint Juozas Montvila (27 éves) litván papok voltak, egyiküknek sem került a holtteste a Titanic katasztrófáját követően. Mindegyikük a hajón halt meg, erről a túlélők meséltek:

„Miután megtörtént az ütközés, azonnal kiparancsoltak minket a szobáinkból. Némileg alulöltözötten próbáltuk kideríteni, mi is történt. Láttuk magunk előtt Byles atyát, a folyosón, felemelt kezekkel végig jönni. Ismertük őt, mert többször is meglátogatott minket, valamint misét is tartott minden reggel. Arra kérte az embereket, hogy nyugodjanak meg, illetve aki kérte annak feloldozást adott és megáldotta az utasokat. Többen zúgolódni kezdtek a helyzet miatt, ekkor a pap újból magasba emelte a kezeit, nyugalmat kért mindenkitől. Az utasok csodálkozva figyelték, hogy mekkora önfegyelme volt Byles atyának. Elkezdte a rózsafüzért imádkozni, felekezettől függetlenül sokan csatlakoztak hozzá.” (Miss Helen Mary Mocklaer, a Titanic utasának visszaemlékezése.)

Fotó: ChurchPop

Egy másik túlélő így emlékezett vissza a papok viselkedésére: “Amikor az izgatottság átcsapott félelembe, akkor a katolikus utasok elkezdték a papokat felkeresni. Ők arra kérték az embereket, hogy bánják meg bűneiket és készüljenek fel az Istennel való találkozásra. Vezették a rózsafüzért, az utasok pedig válaszoltak. Voltak, akik gúnyt űztek az imádkozókból, olyanok is akadtak, akik elkezdték körbetáncolni őket. De a két pap megállás nélkül azzal voltak elfoglalva, hogy feloldozást adjanak azoknak, akik közel kerültek a halálhoz. Megható szavakkal bíztatták azokat, akiknek jutott hely a mentőcsonakokban. Josef atyának lett volna helye a mentőcsónakban, de ő visszautasította azt, hogy más menekülhessen meg.”

Egy angol nyelvű videó a történetről:

Fordította: Sipka Gergő

Forrás: ChurchPop

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás