2021. 06. 22.

Kitüntetést kap a magyarországi lengyelektől Bese Gergő atya

Bese Gergő atya lengyelek iránti rokonszenvét aligha kell bemutatni a 777 olvasóinak, hiszen többször is írt erről már korábban. A fiatal pap öt évvel ezelőtt lengyel állami kitüntetésben részesült, ezúttal pedig a Magyarországi Lengyelekért díjban részesül, amelyet vasárnap vehet át Budapesten.

A Magyarországi Lengyelekért díjjal tünteti ki Bese Gergő római katolikus papot, a 777 csapatának tagját az Országos Lengyel Önkormányzat. A Jánoshalmán kápláni szolgálatot végző Gergő atya lengyelek iránti elköteleződése egyáltalán nem új keletű,  kitüntetése kapcsán erről is mesélt a 777-nek:

“A lengyel nép iránti tiszteletem Szent II. János Pál pápa tiszteletéből eredeztethető., aki gyerekkorom és fiatalságom pápája volt. A lengyelországi zarándoklataink alkalmával olyan barátságos, szeretetteljes fogadtatásban részesültünk, melyet csak igazi barátoknál, testvéreknél tapasztaltunk korábban. Ekkor értettem meg igazán, amit korábban a történelem órákon hallottam: lengyel – magyar két jó barát, vagy mondhatnánk úgy, két jó testvér. Beleszerettem az országba. 

2016-ban 435 fiatallal vettünk részt az Ifjúsági Világtalálkozón Krakkóban, biztos vagyok benne, hogy sikerült másoknak a szívébe is belecsepegtetni a lengyel nép iránti szeretetet. Még ebben az esztendőben a Lengyel Köztársaság Arany Érdemkeresztje kitüntetést vehettem át Roman Kowalskitól, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetétől a lengyel nagykövetségen. Öt év elkötelezett munkája és számos szép programja volt abban a kitüntetésben. A megtiszteltetés mellett kötelességgel is járt a kitüntetés:

tovább folytatni a munkát a fiatalok között a két nép keresztény jövőjének építésében.

Fotó: Facebook

Azóta eltelt öt esztendő, és 2021-ben újabb számadáshoz érkeztem. Az Országos Lengyel Önkormányzat tagjai, civil szervezetek ajánlásai után rám esett a választás, hogy a hazai lengyelség legtekintélyesebb díjával megjutalmaz. Meghatódottan fogadtam a hírt, és nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy méltónak tartottak arra, hogy felvegyenek azoknak az embereknek a sorába, akikre számítanak a barátság lángjának őrzésében.

A díj átadására vasárnap, június 27-én, a lengyel plébánián kerül sor – 1103 Budapest, Óhegy u. 11. -. Fél 11-től megemlékezést tartanak a plébánia udvarában álló kopjafánál a poznani felkelés 65. évfordulóján, majd 11 órakor ünnepélyes lengyel nyelvű szentmise következik, melyet a díjátadó követ. Az esemény nyilvános, mindenkit szeretettel hívok és várok.”

Gergő atyának a 777 csapata szívből gratulál az elismeréshez!

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás