2021. 06. 10.

„Ha egymással acsarkodunk, egymásra fújunk, akkor nem tudjuk Jézus Krisztust hitelesen képviselni”-Bedekovics Péter

Miben gondolkodik máshogy egy katolikus és egy református a kereszténységet illetően? Mi a közös célunk, feladatunk? A Kettőskereszt podcast legújabb adásának témája az ökumenizmus, az adás már megszokott, két állandó vendége, Bedekovics Péter (Bepe) református lelkész és Bese Gergő atya római katolikus pap Martí Zoltán műsorvezetővel beszélget.

Miért tartjátok fontosnak azt a felekezetet, amelyhez tartoztok? Miért örülsz annak, hogy katolikus vagy református vagy? Ezekkel a kérdésekkel indul a Kettőskereszt podcast legújabb adása, melyben sok személyes tapasztalatot hallhatunk mindkét vendégtől. S bár a korábbi adásokban ritkábban alakult ki vita Bedekovics Péter és Bese Gergő atya között, az ökumenizmusról szóló beszélgetés során több ellentét, hitbeli különbség is felszínre kerül.

Mindkét fél egyetért abban, hogy nagyon sokat számít a gyerekkori, fiatalkori neveltetés; vallásos környezetben növünk-e fel, ha igen, akkor melyik felekezethez tartozunk és milyen oktatásban volt részünk. Bedekovics Péter elmesélte, hogy gyerekként református hittanra járt, de nem akart csupán neveltetése miatt a Református Egyházhoz tartozni, ezért fiatalként több felekezet felé is nyitott, s végül teológiai meggyőződésből választotta a református felekezetet.

A protestáns Sola sricptura (csak a Szentírás) és a katolikus Szentírás és Szenthagyomány felfogások közötti eltérések okozzák a legnagyobb különbséget a felekezetek között beszélgetőpartnereink szerint. Ugyanakkor sokszor tévesek az információink a másik félről, ezért is fontos, hogy amikor párbeszédet folytatunk egy másik felekezethez tartozóval, akkor

ne sértegessük egymást, hanem tisztelettel forduljunk egymás felé és akarjuk megérteni a másikat.

Bese Gergő atya és Bedekovics Péter hosszan beszélgettek saját egyházuk tanításának szempontjából az oltáriszentségről és a szentek tiszteletéről. Mivel manapság gyakoriak a felekezetközi házasságok (és ezen a téren a 777 csapata is jeleskedik), az ökumenikus párkapcsolatokról is szó volt, valamint az ott felmerülő nehézségekről, például a gyermekek hitbeli nevelésének kérdéséről.

Azonban nemcsak a különbségeket emelték ki a felek a beszélgetés során; az egyházak közötti egység építéséről nagyon fontos gondolatok hangzottak el. Gergő atya hangsúlyozta, hogy felekezeti hovatartozásunktól függetlenül a célunk egy és ugyanaz. „Én nagyon örülök annak, ha egy sikeres református lelkész egy nagyon jó gyülekezetet visz, és faltól falig vannak az emberek az istentiszteleten.

A célunk ugyanaz: az Isten országát építeni és az üdvösségre elvezetni a ránk bízottakat.”

Mindkét fél aláhúzta az együttműködés jelentőségét, és azt, hogy a mai világban örülhetünk annak, ha valaki ismeri Istent. Nem szabad feszültséget szítanunk a különböző felekezetek között, ugyanis „ha egymással acsarkodunk, egymásra fújunk, akkor nem tudjuk Jézus Krisztust hitelesen képviselni” – mondta Bedekovics Péter.

A teljes adás meghallgatható itt:

Az adás elérhető a Spotify, a Google Podcast, az iTunes felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

Borítókép: Unsplash
777 PODCAST
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás