2021. 06. 02.

Továbbra sem lehet még nyelvre áldozni a katolikus templomokban

A járványügyi rendelkezések állami enyhítését követően a 777 szerkesztősége levélben fordult kérdéseivel a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához. A kérdéseket és a választ ezúttal is teljes egészében, változtatás nélkül közöljük.

Szerkesztőségünk az alábbi kérdésekkel kereste meg az MKPK Sajtószolgálatát:

– Tervezi-e az MKPK a közeljövőben, hogy enyhít a jelenleg érvényben lévő járványügyi rendelkezéseken, annak bármilyen formáján? 
– Ha igen, mikor és milyen lépésekre lehet számítani?
– Tervezi-e az MKPK, hogy a nyelvre áldozást újra lehetővé teszi, ha igen, akkor mikor?
– Hogyan tekint járványügyi szempontból az elkövetkező időszakra az MKPK – figyelembe véve, hogy a kormány szerint a harmadik hullámot sikerült legyőzni? 

Az MKPK válasza a 777 kérdéseire:

“A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia figyelembe véve az járványügyi szakemberek véleményét és a COVID-19 járvány harmadik hullámát követő és a beoltottak számának növekedése miatt életbe lépő enyhítéseket május 7-én közleményt adott ki, amelyben a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól (CIC 87. k. 1. §, 1245. k.) 521/2021. sz., március 5-én adott általános felmentést visszavonta.

hirdetés

Fontos felhívni a figyelmet, hogy továbbra is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve az aktuális járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására. Plébániai oktatások, közösségi összejövetelek is csak ezekre tekintettel tarthatóak.

A nyilvános istentiszteletek végzésekor továbbra is be kell tartani a vonatkozó, járványhelyzetre hozott előírásokat.

A további enyhítésekről az MKPK a hatályos járványügyi szabályok változásait figyelembe véve aktuálisan fog dönteni – ide értve a szenteltvíztartó használatára és a kézbeáldoztatásra vonatkozó ideiglenes rendelkezéseket is -, valamint folyamatosan konzultál a járványügyi szakemberekkel.

A püspökök testülete buzdítja a híveket, hogy imáikban továbbra is kérjék Isten kiáradó kegyelmét, hogy a világot sújtó járványban segítséget nyújtson az emberiségnek, vigaszt nyújtson a betegeknek és az áldozatok hozzátartozóinak, valamint erőt adjon az egészségügyben értünk dolgozóknak, akiknek áldozatos munkája elengedhetetlen és ezért a legnagyobb hálával tartozunk nekik.”

 

Borítókép - Fotó: Dreamstime
Hírek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Veréb Béla 2021. 08. 19. 18:27

    Tisztelettel érdeklődnék, hogy most, augusztus végén mi az álláspont a nyelvre áldoztatással kapcsolatban? Láttam olyan miseközvetítést a napokban, ahol áldoztattak nyelvre.
    Ide kívánkozik még az a kérdés is, hogy mikor kerül szenteltvíz a szenteltvíz tartókba ?
    Meddig folytatjuk még ezt a szomorú gyakorlatot?
    Előre is köszönöm a választ.