2021. 05. 28.

7 ok, amiért a pornó romboló hatású

Hét ok arra, hogy miért érdemes abbahagyni a pornót, ami tönkretesz téged, a szeretteidet és más embertársaidat. Az Arrivera blog remek gondolatait szemlézzük. 

  1. A modernkori rabszolgaság támogatása

Sosem tudhatod biztosan, hogy amit látsz, abba mindenki a saját akaratából ment bele. Rengeteg olyan pornó van a neten, amiben a résztvevők „rabszolgák”. Kihasználják, megalázzák, függőségbe taszítják az embertársaidat. Még ha akarnak, sem tudnak kijönni abból a helyzetből.

Nem minden pornó ilyen tartalom, de a szexrabszolgaság és a pornográfia szervesen összekapcsolódik, és ott van sajnos a pedofília is.

Sokszor családjuktól elrabolt, bedrogozott, megalázott gyerekeket és felnőtteket megfélemlítéssel kényszerítenek erre az életmódra. Lehetetlen megmondani egy pornóvideóról, hogy a benne lévő résztvevők valóban elmúltak-e már 18 évesek. Nincs semmilyen biztos módszer arra, hogy elkerüld ezeket a tartalmakat. Arról nem beszélve, hogy a pornóipar résztvevői „elhasználódnak”, mindig kell a „friss hús”.

hirdetés

 

  1. Keresletet növelsz

Minden egyes kattintással a pornóoldal értékét növeled. A látogatottság növelésével hozzájárulsz a pornóipar támogatásához, mert minél több a kattintás, annál több pénzt kapnak a hirdetőiktől. Minél több a pénzük, annál több pornót gyártanak. Ha nem lenne ekkora kereslet, nem lenne ekkora kínálat. És ehhez te is hozzájárulsz, ha rákattintasz.

  1. Tönkreteszi a kapcsolataidat

A pornó beszennyezi az őszinte kapcsolataidat, árnyék vetül az életedre a titkos életed, a szégyen miatt.

Ha már párkapcsolatban vagy, akkor a társadnak is fájdalmat okozol, azt fogja érezni, hogy ő nem elég neked. Azt fogja tapasztalni, hogy „mások” is ott vannak veletek ebben a kapcsolatban, akikkel neki folyamatosan versenyeznie kell. Ez tönkreteszi köztetek az intimitást.

Ha szingli vagy, akkor ez a szégyen rátelepszik az énedre és akadályoz új kapcsolatok kialakításában. Nem is keresed a párkapcsolat lehetőségét, mert elvagy a szobád magányában. “Miért kockáztassam a visszautasítást, és miért menjek el randira valakivel, ha a legextrémebb fantáziáimat kiélhetem a szobámban?”

  1. Önbecsülés: a béka feneke alatt

A saját magad elfogadása is nehezen fog menni, ha a pornószínészekhez hasonlítod magadat.  „Ha egy személy pornót fogyaszt rendszeresen, az egész biztos, hogy ehhez depresszió, romló önbecsülés, akár öngyűlölet társul.” – írja Dr. Gary Brooks, pszichológus, aki pornófüggőkkel foglalkozott az elmúlt 30 évben.

  1. Egyre érzéketlenebbé válsz

Sok pornófogyasztó ráébred, hogy olyan dolgok keltenek bennük vágyat, amitől korábban undorodtak, vagy amiket korábban helytelennek, vagy tisztességtelennek tartottak. Sok esetben az ízlésük akkora mértékben megváltozik, hogy már nem tudnak nemi vágyat érezni a saját partnerük iránt, kizárólag a pornóra reagálnak nemi vággyal.

  1. Irreális elképzelések a szexről

A pornó úgy mutatja be a szexet és az emberi testet, ami egyáltalán nem tükrözi a valóságot. Irreális, nem valós testképed lesz a többi emberről, a fizikai adottságuk alapján fogod csak értékelni őket. Nem lesznek számodra vonzóak az IRL (igazi) emberek. A személyiségüket már nem, vagy csak nagyon nehezen veszed észre.

Olyan dolgokat fogsz elvárni a társadtól a szexben, ami nem a kölcsönös tiszteletre és szeretetre épül, megalázod a másikat, mert olyat vársz el tőle, amit a pornószínészek a kamerának csinálnak, de a másik számára veszélyes, fájdalmas vagy megalázó. Az orgazmussal kapcsolatban is téves elvárásaid lesznek.

A pornó a házastárs megcsalását ártatlan, szórakoztató sportként ábrázolja, aminek nincsen lelki, fizikai következményei. Pedig a valóságban egy megcsaláskor szégyen, vívódás és pszichológiai zavarok is kialakulhatnak, amik szétverik a házastársak közti intimitást. Ez váláshoz vezethet.

Ráadásul a megcsalás olyan fizikai következményekkel járhat, mint nemi betegségek, nem kívánt terhesség, abortusz. Erről sem szól a pornó.

  1. Rosszabb lesz a szex

A maszturbáció során az ember saját magának irányítja a kielégülést. A társad sosem fogja tudni ezt pontosan ugyanúgy csinálni. Még akkor sem, ha amúgy beszélgettek arról, kinek hogyan lenne jó a szex. 

Vannak olyan kutatások, amelyek szerint a pornó a férfiaknál merevedési zavarokat, ejakulációs problémákat okoz és vannak nők, akik pedig képtelenné válnak az orgazmusra egy valódi partnerrel, csak pornót nézve tudnak kielégülni.

Láthatod, hogyha kivesszük a hitet, a vallást a képletből, akkor is bőven marad okod, hogy miért állj le a pornóval.

Forrás: Arrivera blog

Borítókép: Tero Vesalainen | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás