2021. 05. 27.

Mélyedj el a Biblia egy-egy sorában a szappan-imamóddal!

Rengeteg értékes gondolatot tartalmaz a Biblia, és néha nem is tudjuk, hol kezdjünk neki az elmélkedésnek, az olvasásnak. A tavaszi karanténidőszak alatt találtam rá egy számomra újfajta imamódra, mely segít abban, hogy ízlelgessük egy rövid igeszakasz szavait, jelentését, életünkre vonatkozó üzenetét.

Az imamód neve egy mozaikszóból jön (angolul S.O.A.P., ami magyarul szappant jelent), melynek minden betűje egy szónak a rövidítése; ezek a szavak pedig az imamód lépéseit írják le:

hirdetés

S – Scripture (Szentírás)

O – Observation (megfigyelés)

A – Application (alkalmazás)

P – Prayer (ima)

Nulladik lépésként- amit nem tartalmaz a betű kombináció- érdemes felkészülnünk az imára; ragadjunk papírt és tollat, válasszunk egy csendes helyet, és határozzuk meg, mennyi időt szeretnénk imában eltölteni. Kérhetjük a Szentlelket, hogy Ő vezesse és irányítsa az imánkat. 

Az első lépés (ez az S betű), hogy kinyitjuk a Bibliánkat, és keresünk egy egy-két soros igeszakaszt, amelyről úgy érezzük, megszólít minket, és amelyről szívesen elmélkednénk. Ehhez az imamódhoz én különösen szeretek a Zsoltárok könyvéből, a Példabeszédek, a Prédikátor könyvéből, a Bölcsesség vagy Sirák fiának könyvéből igeszakaszokat választani. A választott részt írjuk fel a papírunkra.

Második lépés (O betű), hogy elkezdjük megvizsgálni a bibliai idézetet. Nyugodtan fordíthatunk figyelmet és időt egy-egy szóra, ami kiemelkedik számunkra. Megpróbáljuk értelmezni a szókapcsolatukat, a félmondatokat; fontos, hogy ne csak egyben az egész szakaszt vizsgáljuk. Leírjuk a gondolatainkat, azt az üzenetet, amit közvetít nekünk a kiválasztott néhány sor. Aláhúzzuk a fontos részeket, akár rajzolhatunk is.

Harmadik lépés (A betű), hogy elgondolkodunk azon, a megértett dolgokat hogyan tudjuk alkalmazni az életünkben. Milyen üzenetet akar Isten átadni nekem? Kell-e valamin változtatnom, valamiben megújulnom, amire most ez a bibliai idézet rámutatott? Hogyan tud nekem ez az igeszakasz segíteni abban a problémában, ami jelenleg foglalkoztat? Az ige, amelyben elmélyültem, hogyan tud konkréttá válni az életemben? Ezeket is érdemes leírni a papírunkra, hogy még inkább belénk ivódjon az üzenet.

Negyedik, utolsó lépés (P betű), hogy imádkozunk, hálát adunk az imaidőért, azért, ha valamit megértettünk, és kéréseket fogalmazhatunk meg.

Saját tapasztalataim alapján nagy kincseket, gazdagságokat és felfedezéseket nyerhetünk az imamód segítségével. Én egy alkalommal a következő szakaszt választottam: „aki folyton a széljárást lesi, sohasem vet, aki mindig a felhőket nézi, nem jut el az aratáshoz” (Préd 11,4). Megszólított ez a részlet, és éreztem, hogy imádkoznom kell vele. Elkezdtem kibontani, megvizsgáltam a szavakat. Lesi a széljárást, nézi a felhőket- aki így tesz, az nem aktív, nem cselekszik, hanem folyton csak várakozik; jelre vár, ezért nem tesz semmit, így nem is halad előre. Sohasem vet, és nem jut el az aratáshoz-mivel nem cselekszik, nincs munkája, aminek meglenne a gyümölcse. Ahogy a szavakat, mondatokat ízlelgettem, elgondolkodtam, ez hogyan vonatkozik a saját életemre. Rájöttem, hogy én is sokszor jelre várok Istentől annak kapcsán, hogy mibe érdemes belefognom, mit tegyek félre, mivel ne foglalkozzak inkább. De Isten nem minden helyzetben küld jeleket, vagy nem akkor, mikor várnánk. Ha mozdulatlan és passzív vagyok, akkor pedig biztosan nem fogok előrehaladni. Persze fontos Istennel átgondolni a dolgaimat, de nem minden esetben jön Tőle rögtön válasz. Nem várhatok folyton jelekre. Aktívnak kell lennem, nem a széljárást, nem a felhőket lesni (azaz az életem könnyen és gyakran változó körülményeit figyelni), hanem bíznom kell abban, hogyha esetleg letérnék az útról, akkor Isten kisegít, és a helyemre igazít. Bele kell állnom a helyzetekbe, bizalommal, bátorsággal tenni a dolgom, haladni előre és a folyamatban majd kikristályosodnak a további lépések, a feladatom, az elhívásom.

Sokszor panaszkodunk amiatt, hogy Isten nem szól hozzánk. Nos, ha nem nyitom ki a könyvet, ami az Ő szavát tartalmazza, akkor nehezebb üzennie, és bizony nehezebben is fogom megérteni, mit akar nekem mondani. Mélyedjünk el ezzel az imamóddal a Biblia egy-egy sorában, hogy Isten még inkább tudjon szólni hozzánk!

 

Fekete Ági

#imatipp
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás