2021. 05. 27.

Ami látszik, és ami nem – Révész Szilvi gondolatai

A ma embere mintha minden eddiginél jobban arra lenne beállítva, hogy a láthatóra, a külsőségekre nézzen. Isten viszont sokkal mélyebbre lát – benned is. Révész Szilvi író gondolatait szemlézzük. 

“Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az ÚR azt nézi, ami a szívben van.” (1. Sám.16:7/b.)

“Ami nem látszik, az nem is létezik” – állítják a marketinges és reklám szakemberek. Mert a 21.századra az arculat, a látvány, a megjelenés, a csomagolás megkerülhetetlen tényezőkké váltak.
Az ember mindig is hajlamos volt azt nézni, ami a szeme előtt van, de talán soha ennyire, mint napjainkban.
Ami szembeötlő, ami kézzelfogható, ami jelenvaló. Ami látványos, ami elragadó. Ami logikus, ami nyilvánvaló. Észre se vesszük, és a láthatók határozzák meg a hitünket, irányítják a döntéseinket. Ilyen az ember. Hajlamos a szeme után ítélni, a láthatóból kiindulni. Minden ember – ezt maga Isten mondja rólunk -, én is és te is. Tudnunk kell ezt önmagunkról.
Isten más.

hirdetés

Ő mélyebben lát, messzebb lát.

Átlát a külső megjelenésen, a színes-szagos csomagoláson, a mosoly mögött látja a fájdalmat, a magabiztos fellépés mögött a bizonytalanságot, a félénkség mögött az érző szívet, a bukdácsolás mögött az iránta való bizalmat, hitet. A jelen keménysége mögött a múlt sérüléseit, a ma nehézségein túl a holnap győzelmeit is.
Annak lát, akinek teremtett, akivé álmodott, akivé formálni szeretne. Látja benned – minden emberben látja – az összes lehetőséget, az eredeti rendeltetésed, de az azt akadályozó korlátokat, emberi ambíciókat és bűnöket is.
Emlékezz erre, amikor leterhel az, amit látsz! Kérd Istent, hogy tanítson meg az Ő szemével látni!
Többet meglátni a szívből és kevesebbet ítélni a színből. Tovább nézni a láthatónál, látni magad – és a másikat is – a láthatatlanból nézve.
 
 

Borítókép - Fotó: Puhhha | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás