2021. 05. 26.

„Sajnos a legkézenfekvőbb fájdalomcsillapítás a pornó és a szex” – Tapolyai Emőke

Van remény az emberkereskedelem áldozatainak? Van kiút a pornófüggőségből? Többek között ezekről is beszélgetett Tapolyai Emőke klinikai pasztorálpszichológus, szexológus és Stumpf Kata szerkesztő-riporter a „Rabságból szabadságba” webinárium harmadik epizódjában. A legérdekesebb gondolatokat szemléztük!

A beszélgetés rögtön egy megdöbbentő statisztikai adattal kezdődött, amelyből kiderült, hogy amíg a Facebook 3, a Youtube pedig 4 év alatt ért el 50 milliós felhasználótábort, addig a Pornhub 19 nap alatt. Tapolyai Emőke klinikai pasztorálpszichológus, szexológus szerint annak köszönhető a pornóoldal ekkora népszerűsége, hogy nagy igény volt rá. Azonban azt érdemes megnézni elsősorban, hogy miért volt ez így.

„A szex az egy hihetetlen erős fájdalomcsillapító. A pornó pedig egy olyan válasz a belső érzelmi hiányokra, fájdalmakra, amely azonnal kéznél van. A legnagyobb erőssége ennek, hogy névtelen, teljesen anonim. Bárki, bárhol rákattinthat és nem kell, hogy bárki tudjon róla. Továbbá a legtöbb ilyen oldal teljesen ingyenesen, könnyen elérhető. Ezért engem abszolút nem lep meg, hogy ilyen hamar érte el az említett szintet” – árulta el Tapolyai Emőke.

A pasztorálpszichológus kiemelte, hogy az igény, amiért sokaknak szüksége van a pornóra, az nem a szexualitás. Ez csupán elhiteti velünk, hogy az igényünk betöltetett. A legmélyebb igényeink azok az emberi alapvágyak, amelyekkel mindannyian születünk. Ebben benne van a biztonság iránti vágy, hogy szeretve legyünk és mi is szerethessünk, hogy értékesek legyünk. Azonban ezek valamikor sérülnek bennünk, ennek a fájdalmát pedig megpróbáljuk csillapítani.

„A legkézenfekvőbb fájdalomcsillapítás, mert én csak így hívom, az a pornó és a szex. Például a szexfüggő nők nagyon sokszor azt mondják nekem, hogy „amíg én együtt vagyok vele, addig szeretve érzem magam, persze tudom, hogy nem így van, de addig a néhány percig mégis ezt érzem”. Ebből is jól látszik, hogy van egy alapfájdalom, amelyre ez a csillapító. Mit mondanak a férfiak? „Végre valakinek érzem magam, hogy teljesíteni tudok és erősnek érzem magam.” (…)

hirdetés

A legnagyobb, az egyik legdominánsabb érzés, ami hozzákötődik a pornóhoz és az önkielégítéshez – mert ez a kettő együtt jár –, az a harag.

Az a tehetetlenségi düh, hogy nem tudom a saját fájdalmamat, a saját életemet megélni.”

De miért nem elfogadható az sem, ha valaki a pornóra úgy tekint, hogy onnan tanulja majd meg a szexualitást? Tapolyai Emőke erre is frappáns választ adott.

„Tegyük fel, hogy valaki azt mondja, hogy megtanulja a szexualitást kapcsolat nélkül. Ezt egyedül próbálja meg, szólóban. Tehát tulajdonképpen marad a fantáziavilágában és egyedül. A szex pedig pontosan arról szól, hogy valóság és ketten. Lélek a lélekkel, test a testtel, így kimarad a szociális kapcsolódás és az érzelmi testi együttlét is. Ez egy olyan fikció, amely függőséget okoz. (…)

Én mindenkinek azt mondom, hogy ha még nem kattintott, akkor ne kattintson! Ha pedig kattintott, akkor azt tanácsolom neki, hogy ne kattintson legközelebb!”

A beszélgetés során szóba került az önkielégítés és a pornó negatív kapcsolata is, valamint a pornó és az emberkereskedelem összefonódása. Továbbá arra is választ kaphatunk, hogy mi az első lépés a pornófüggőségből való kilépéshez. A teljes videó lentebb megtekinthető!

Forrás: Youtube / Névtelen Utak Alapítvány

Borítókép - Fotó: Kuassimodo | Dreamstime.com
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás