2021. 05. 25.

Ha Isten mindentudó, van-e szabad akaratunk?

Egy profi videósorozat, mely tudományos szempontból közelíti meg Isten létezésének kérdését, miközben közérthetően fogalmaz. Bódi Mátyás, az Istent keresem videók megalkotója olyan kérdésekkel és témákkal foglalkozik, melyek saját Isten-keresése során merültek fel benne.

„Az Istent keresem egy egyházaktól független videoblog, melynek célja, hogy gondolkodásra ösztönözzön az élet alapvető kérdéseivel kapcsolatban”- olvashatjuk az Istent keresem Facebook oldalán. Bódi Mátyás saját, személyes kezdeményezéséről van szó, egy egyház vagy szervezet sem bízta meg a videók létrehozásával. Youtube-csatornáján profi módon megvágott, jól összerakott videókat találunk, melyeknek a képi világa is erős, és csupán néhány percesek, így könnyen lekötik figyelmünket. A tudományt és a vallást egymás mellé helyezi; ismerteti és elmagyarázza, hogyan kapcsolódik egymáshoz az élet ezen két területe. Közérthető módon fogalmaz, és nem egyoldalú; bemutat olyan elméleteket, melyek Isten létezése mellett, illetve ellene szólnak, majd következtetéseket von le, és kérdéseket tesz fel a nézőknek, ezzel elgondolkodtat.

Minden videó más témát ölel fel, Mátyás beszél például a teremtés, az evolúció és a tervezettség kapcsolatáról. Olyan izgalmas témákat is felvet, mint például: ha Isten mindentudó, van-e szabad akartunk? Ki teremtette Istent? Tudunk jók lenni Isten nélkül? Az istenhit csupán pszichológiai mankó? Szemléletes hasonlatokkal is él, például A torta című videójában.

hirdetés

Azt gondolom, ez a videósorozat nem csak az Isten-keresőknek, de a már Istenre talált, hívő embereknek is hasznos lehet. Normális, ha keresztényként kételyek merülnek fel bennünk Isten létezése kapcsán. Fontosnak tartom, hogy a hitünk ne „vak” legyen, hanem megalapozott; járjunk utána a tudomány és a vallás kapcsolódásának, és a bennünk felmerülő kérdéseket ne hessegessük el, ne temessük el, hanem merjünk kételkedni, kérdezni, kutakodni, és válaszokat találni.

 

Fekete Ági

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Videók
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás