2021. 05. 22.

„Gimnazistaként besokalltam az elvárásoktól” – Riesz Domonkos

Sokan érezhetik azt gimnáziumban, hogy a különböző elvárások miatt ők maguk nem is tudják pontosan, hogy mit szeretnének csinálni és csak sodródnak az eseményekkel. Azonban a Teo-vlog legújabb részében értékes tanácsokat kapunk annak kapcsán, hogy mit tehetünk ilyen helyzetekben.

Gyermekként elég hamar megtapasztaljuk, hogy a szülők, a család, a tanárok milyen elvárásokat támasztanak felénk, és ezeknek sokszor meg is kell felelnünk. A külső elvárások mellett azonban ott vannak a belső elvárásaink is, amelyeknek szintén szeretnénk megfelelni. Riesz Domonkos diakónus – akit egyébként hamarosan pappá szentelnek – a Teo-vlog legújabb részében elárulta, hogy gimnazistaként nagyon elveszettnek érezte magát.

„A sok elvárástól teljesen besokalltam, nem tudtam, hogy mire vágyom, hogy ki vagyok és mit kezdjek az életemmel. Volt azonban néhány barátom, akik elvárások és kéretlen jótanácsok nélkül fordultak felém. Akik elfogadtak, meghallgattak, és úgy szerettek, ahogy vagyok. Már egyetemista voltam, amikor volt egy igazi „barát-élményem” egy lelkigyakorlaton.

Egy barátom jelenlétében azelőtt is sokszor békét és elfogadást tapasztaltam. Ezzel a barátommal találkoztam a lelkigyakorlaton: Jézussal”

– árulta el a fiatal diakónus a videóban.

hirdetés

Hozzátette, hogy amikor este csendben imádkozott a kápolnában, akkor meglátta Isten álmát, hogy a papja legyen. Ezzel kapcsolatban nem tapasztalt elvárást vagy kényszerítő erőt. Csupán egy olyan álom volt, amelyről szabadon dönthetett. Ez pedig nagyon vonzotta őt.

„Később felismertem, hogy ez az álom megegyezik saját, legmélyebb vágyaimmal. Ezért erre az útra szabadon igent mondtam. Neked nem biztos, hogy papnak kell lenned. Az viszont biztos, hogy a hivatásunk megtalálása nem elvárásoknak vagy befolyásoknak a követése. Sokkal inkább egy különleges álomnak a megvalósulása. A saját álmod és Isten álma rólad. Ahol ezek összeérnek, valósággá válnak, ott lesz a hivatásod!”

Hogy ehhez mit kell tenned? „Tapasztald meg, hogy mire hív az Isten! Hogyan szól Ő hozzád? Találd meg, hogy te mire vágysz igazán! A tehetségeddel is számolj, hogy te mivel gazdagíthatod a világot! Ahol ezek összeérnek, ott találsz majd békét és örömöt. Ott találod majd meg azt a kincset, amiért érdemes élned! Ott találod meg erődet, igazi önmagadat.

Ha Isten segítségével keresel, elvárások helyett álmokat követhetsz majd!”

Imádkozzunk mindnyájan, hogy Isten segítségével megtaláljuk a hivatásunkat!

Forrás: Youtube / MKPK Hitoktatási Bizottság

Borítókép - Fotó: Youtube / MKPK Hitoktatási Bizottság
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás