2021. 05. 21.

Keressétek Krisztust – C. S. Lewis gondolatai

C. S. Lewis csodálatos gondolatait hoztuk el nektek. A Narnia krónikái írójának a BBC rádiósorozatához készült jegyzeteiből született meg a Mere Christianity /Keresztény vagyok! című könyv, melynek lapjairól idézünk.

„Aki meg akarja találni életét, elveszíti, aki azonban elveszíti értem életét, az megtalálja.” Mt 10, 39

„Minél inkább elhagyjuk annak az útját, amit „magunknak” hívunk, és minél inkább engedjük, hogy Ő vegyen birtokba bennünket, annál inkább leszünk igazán saját magunk…

Azonban igazán fel kell adnunk énünket. Úgyszólván „vakon” kell eldobnunk magunktól. Krisztus igazi személyiséget fog adni ehelyett: de nem ezért kell Hozzá mennünk. Amíg csak saját személyiségünkkel törődünk, addig egyáltalán nem Feléje tartunk.

Az lesz a legelső lépés, ha megpróbálunk teljesen elfelejtkezni énünkről.

Igazi, új énünk (amely Krisztusé és a mienk, és éppen azért a mienk, mert az Övé) addig nem jön el, amíg azt várjuk. Csak akkor jön el, ha Őt várjuk. Különösen hangzik, ugye? Pedig, mint tudjuk, ugyanez az elv érvényes sokkal hétköznapibb dolgokra is. A társadalmi életben például mindaddig nem teszünk jó benyomást másokra, amíg fel nem hagyunk azzal, hogy azon törjük a fejünket, milyen benyomást is akarunk tenni. Még az irodalomban és a művészetben sem lesz soha senki sem eredeti, ha az eredetiséggel vesződik; míg ha egyszerűen megpróbáljuk megmondani az igazat (semmit sem törődve azzal, hogy milyen gyakran mondták már meg korábban), tíz esetből kilencszer eredetiek leszünk, anélkül, hogy akár észrevettük volna. Ez az elv végigmegy az egész életen, elejétől végéig.

Engedd át magad és megtalálod igazi énedet!

Veszítsd el életedet és megmented azt!

Vesd alá magad a halálnak, törekvéseid és kedvenc vágyaid halálának minden áldott nap, és egész tested halálának a legvégén: vesd alá magad lényed minden rostjával és örök életet fogsz találni. Ne tarts semmit vissza! Semmi sem lesz igazán a tiéd, amit el nem ajándékoztál. Semmi nem fog föltámadni a halálból, ami meg nem halt benned. Ha magadat keresed, hosszú távon csak gyűlöletet, egyedüllétet, kétségbeesést, haragot, romlást és pusztulást fogsz találni. De ha Krisztust keresed, meg fogod Őt találni, és Vele együtt mindent ráadásul.”

 

 

Forrás: C. S. Lewis: Keresztény vagyok!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

#csakegygondolat Idézet Ige
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás