2021. 05. 18.

777 PODCAST – „De akik az Úrban bíznak” – avagy ezt üzeni A fegyvertelen katona

A 777 PODCAST Szerintünk rovatában most néhány adáson keresztül keresztény üzenetű filmekről, sorozatokról beszélget Dóri és Anna – természetesen szubjektíven. Az első téma A fegyvertelen katona című film volt, amely egy igencsak erős alkotás a hit gyakorlati megéléséről, Mel Gibson rendezésében.

A fegyvertelen katona nem egy szokványos háborús film. A II. világháborúban, annak is az egyik legvéresebb csatájában játszódó film Desmond Doss (Andrew Garfield) igaz történetét meséli el, aki 75 bajtársa életét mentette meg úgy, hogy ő maga nem viselt fegyvert. Hitbeli meggyőződése volt, hogy noha hazája igazságos háborút vív, neki magának nem szabad ölnie. Szanitécként több alkalommal is egymaga hozta ki sebesült bajtársait az ellenséges vonalak mögül, miközben ő maga is súlyos sérüléseket szenvedett. Doss volt az első olyan katona, aki lelkiismereti okokból megtagadta a fegyveres szolgálatot, és megkapta a Kongresszusi Becsület Érdemrendet, Amerika legmagasabb katonai kitüntetését.

Ahogy Dóri elmondta, nem egy limonádéról van szó, amelyet egy nyolcórás munkanap után könnyedén néz meg az ember: fel kell készülni rá, hogy kemény film, de mély mondanivalóval.

„Úgy mutatja be a film a háborút, ahogy még nem láttam és szerintem ez a kép áll a legközelebb a valósághoz. Nincs túl idealizálva, éppen ezért olyan megrázó”.

Anna szerint bár a film több mint két órás, sokkal rövidebbnek tűnik, mert könnyen be lehet vonódni a történetbe.

A fegyvertelen katona elgondolkodtat, kit is nevezünk hősnek. „Én úgy láttam, hogy Desmond egy pillanatig sem akar hős lenni, egyszerűen kiáll az elvei mellett, ami nagyon eltér a többi katonáétól. Nem akart kitűnni, mégis hőssé vált, ahogy megmentette a társai életét” – fogalmazott Anna.

„A főszereplőt megkérdőjelezik a társai, hogy nem a büszkeség hajtja-e valójában abban, hogy nem fog fegyvert, ami elgondolkodtatja, de aztán rájön, hogy a hitéhez és az Istennek tett ígéretéhez ragaszkodik. Ez kicsiben a mi életünkben is előfordul, amikor megkísért mások véleménye, hogyha makacsul ragaszkodunk a hitünkhöz vagy például a házasság előtti tisztasághoz, az büszkeség vagy szeretnénk jobbnak látni magunkat másoknál” – emelte ki Dóri. „A film szerintem jól bemutatja, hogy bár emberileg néha kevesek lennénk ahhoz, hogy kitartsunk amellett, amiben hiszünk, Isten maga emel át a próbákon, nélküle ez nem menne” – tette hozzá Anna.

Dóri szerint döbbenetes volt látni, hogy Desmond, ez a vézna ember fegyver nélkül megy megmenteni a társai életét és kimenteni azokat a sebesülteket, akik ott véreztek volna el, miközben mi, ha csak beleképzeljük magunkat egy ilyen tűzharcba, biztosan megkeresnénk a legközelebbi rejtekhelyet és lefagyva várakoznánk. De az ő ereje megújult, tudva, hogy ezért küldte el oda Isten, hogy megmentse a többieket. „Ahogy a végén Desmond könyörög Istennek, hogy csak hadd mentsen meg még egyet, annyira Jézus jutott eszembe, ahogy megváltóként a földre jött értünk. A főszereplő is azoknak az életét menti meg, akik előtte gúnyolták, megverték, leköpték. A szeretet munkálkodik benne, ettől kap új erőt. Megragadó ez a párhuzam” – fejtette ki Anna.

Nagyon jó látni egy olyan történetet – különösen a mai relativizált világban- hogy valaki a végsőkig ragaszkodik az értékrendjéhez és nem hajlandó megalkudni.

Azért is érdemes megnézni, mert jól tükrözi, hogy keresztényként sokszor ellenszélben vagyunk, nem egy védett buborékban, ahogy sok keresztény film bemutatja. Igenis benne van az életünkben a szenvedés és a küzdelem is, de ettől lesz igazán valóságos a hitünk is.

A beszélgetést itt tudod meghallgatni:

 

Az adás elérhető a Spotify, az iTunes és a Google Podcast felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

Borítókép - Fotó: Amazon.com
777 PODCAST
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás