2021. 05. 11.

Nem a bomba rombol, hanem az azt irányító gyűlölet – Salkaházi Sára

Hiába tart még világszerte a járvány, ez sajnos nem jelent akadályt a fegyveres konfliktusoknak. Boldog Salkaházi Sárának ma van az emléknapja, ennek kapcsán elevenítjük fel a második világháború alatt írt sorait, amelyek ma is aktuálisak lehetnek számunkra.

1899-ben ezen a napon, május 11-én született Boldog Salkaházi Sára, aki a nyilas rémuralom idején közel száz magyarországi zsidót mentett meg, majd vértanú lett. A Szociális Testvérek Társasága apácanővérének boldoggá avatási dekrétumát még 2006-ban XVI. Benedek pápa írta alá, majd abban az évben szeptember 17-én került sor az ünnepélyes boldoggá avatásra.

Salkaházi Sárát 45 éves korában gyilkolták meg 1944. Ránk maradt naplójában fontos gondolatokat fogalmazott meg:

„Nem a dinamit, nem az ekrazit, nem a bomba rombol, pusztít, hanem az ezeket irányító lelkület: a gyűlölet. A gyűlölet gyászba, fájdalomba dönt. A szeretet könnyet töröl, megvigasztal. Mi szeretetet akarunk. És igazsággal akarunk építeni. Nézzük az igazságtalanság roppant hatását a világ életében: határokat töröl el, tűzzel-vassal pusztít, kiirtja népeit, határokat von, sorompókat állít fel… fajokat lázít egymás ellen. Az igazság elismeri más országok jogát az élethez, ledönti az elválasztó sorompókat. A különböző fajok sajátosságaiban Isten különböző gondolatait ismeri el. És azt mondja:

hirdetés

egy Atyának vagyunk gyermekei, egyformán jogunk van élni, s ezért összefogva kell támogatnunk egymást.

Az igazságtalanság a nemzet életében a nemzetiségeket egymással szembeállítja, az igazság egymás mellé igazítja őket” – írta naplójában az apácanővér.

A mai hírek között éppen izraeli és palesztin fegyveres konfliktusról olvasni, de a világ bármely pontján felütheti a fejét a gyűlölet és nem csak háború formájában. Ezért is fontos megfogadnunk Salkaházi Sára gondolatait és szeretettel, valamint igazsággal viszonyulnunk embertársainkhoz.

Kérjük Istent, hogy segítsen minket ebben egy jól ismert dal- és imaszöveg soraival:

„Szítsd fel a szív fáradt tüzét:
A ránk törő rút éjhomályt
Világosságod rontsa szét!”

Forrás: salkahazisara.com

Borítókép - Fotó: Solarseven | Dreamstime.com
Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás