2021. 05. 10.

Mi a baj az eutanáziával? – 777 podcast

A Kettőskereszt podcast ismét egy megosztó témával jelentkezett, mégpedig az eutanázia kérdését járta körbe Bedekovics Péter református lelkész és Bese Gergő atya római katolikus pap Martí Zoltán műsorvezető segítségével.

Mennyire megengedő a társadalom ebben a kérdésben? Milyen formái léteznek az eutanáziának, és ezek közül van-e olyan, amelyet a keresztény etika el tud fogadni? Mennyire viseli meg a lelkészeket/papokat a halállal való szembesülés? Létezik szép halál? 

A Kettőskereszt podcast legújabb adásában nehéz téma került terítékre, mégis fontos, hogy a halál kérdéséről tudjunk gondolkodni és beszélni. Az eutanáziáról azért különösen fontos beszélni, mert a végeredménye – a halál – visszafordíthatatlan. 

„Szigorúnak kell lenni,mert a végeredménye ennek a halál, és az, ha valaki tudva és akarva segíti a másikat a halálba, azt gyilkosságnak kell felfogni. Ez nem megengedhető, ez egy súlyos bűn” – vélekedett Bese Gergő atya. 

Bedekovics Péter szerint a végső kérdés ebben az esetben is az, hogy van-e jogom a sajátom vagy mások élete fölött dönteni? „Ez az Isten jogkörének az átvétele. Az ember Istent akar játszani.”  A református lelkész felvetette azt is, vajon a mesterséges életben tartás is ugyanebbe a kategóriába tartozik-e? Bese Gergő atya szerint ez a túlbuzgó kezelés, mellyel a beteg haldoklását hosszabbítjuk csak meg. 

hirdetés

A római katolikus pap ugyanakkor kiemelte a járványra utalva, hogy mennyire szélsőséges világban élünk: miközben emberek életéért harcolunk, azért is küzdünk, hogy joguk legyen dönteni arról, hogy élhessenek. 

„Senki sem dönthet arról, hogy ezt az életet megkapja-e” – hívta fel rá a figyelmet Bedekovics Péter. „A halál nem visszafordítható. A döntéseink többsége igen, vagy részben, de ez nem.”

A beszélgetés további részében szó volt a szenvedés értelméről és arról, hogy a mai világban miért szeretnénk megkerülni azt. Valamint kevesen beszélnek arról, hogyan élik meg a papok és a lelkészek azt, amikor betegekhez, haldoklókhoz hívják őket, illetve azt, amikor egy évben 200 temetés is van a plébánián. Ezekről a nehéz kérdésekről személyes tapasztalatokat osztott meg Bese Gergő atya és Bedekovics Péter a hallgatókkal.

A teljes adást itt lehet meghallgatni:

Az adás elérhető a Spotify, a Google Podcast , az Anchor és az iTunes felületén is. Iratkozzatok fel ránk az általatok kedvelt platformon, hogy ne maradjatok le a legújabb epizódokról! Ha tetszett az adás, akkor pedig hagyjatok értékelést és osszátok meg, hogy mások is könnyen megtalálhassák!

777 PODCAST Kettőskereszt
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás