2021. 04. 15.

Ezen a hétvégén még nem lesz “Jezsu8”

Videóüzenetben jelentette be Horváth Árpád templomigazgató és Bellovics Gábor atya, hogy a mostani hétvégére még nem nyit ki a Mária utcai Jézus Szíve Jezsuita Templom. Ez azt is jelenti, hogy ezen a vasárnapon még nem lesz megtartva a 20 órás szentmise sem, amelyre nem csak a környékről, hanem az egész városból járnak fiatalok.

Ahogyan arról korábban a 777 is beszámolt, április 17-től kinyitnak – egészen pontosan kinyithatnak – az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye templomai, azaz nyilvános szentmiséket is lehet szombattól tartani. (A templomok egy része a járvány ideje alatt is nyitva volt, hogy az imádkozni vágyó emberek betérhessenek.) A Mária utcában lévő jezsuita templomban azonban ezen a hétvégén még egészen biztosan nem tartanak nyilvános szentmiséket. Itt tartják a “Jezsu8”-at, azaz a vasárnap esti 8 órás szentmisét, amelyen gyakran még a templom előtti utcán is állnak a fiatalok, olyan sokan látogatják. A katolikus ifjúság körében fogalom lett a  Jezsu8 és a szentmisét követő kötetlen beszélgetések, amikor a templom előtti teret ellepik az emberek.

A hétvégéi halasztás hírét Horváth Árpád és Bellovics Gábor szerzetesek jelentették be a közösségi médiában. A templomigazgatói feladatokat is ellátó Árpád atya szerint azért sem nyitnak ki most hétvégén, mert nagyon kellemetlen lenne hazaküldeni azokat az embereket, akik a szigorú rendelkezések miatt már nem férnének be:

“Nagyon várunk benneteket már a templomunkba, szeretnénk ha újra megtelne ez a számunkra kedves hely fiatalokkal, idősekkel – mindenkivel akit szeretünk. Fura érzés üres padsorok előtt misézni, de az a hírem hogy ezen a vasárnapon még nem tudjuk kinyitni a templomunkat. Ebben a templomban normális esetben egy hétvégén 1500-2000 ember jön el, hét vasárnapi szentmisénk van. Nincs olyan vasárnapi szentmisénk, ahova mondjuk csak százan jönnének el, ne pedig két-háromszázan. Nem tudjuk megoldani, hogy megfelelő körülményeket tartsunk itt a szertartások alatt. Nagyon kellemetlen lenne hazaküldeni az embereket, elutasítani őket.

hirdetés

Ezen a vasárnapon tehát még zárva lesz a templomunk a szertartások alatt, ezt követően hétköznap viszont reggel és este is megtartjuk majd a szentmiséket. Jövő csütörtökön pedig ismét jelezzük nektek, hogy ki tudjuk-e nyitni a templomot. Nagyom reméljük, hogy igen, várjuk hogy találkozzunk veletek.”

Bellovics Gábor atya üzenetében hangsúlyozta, hogy a döntéssel a templomukba járó embereket kívánják védeni. A fiatal pap szerint több lehetőség is felmerült, hogy megtarthassák a szentmiséket, azonban a felelősségüket felismerve végül úgy döntöttek, hogy a hétvégén nem lesznek még nyilvános szentmisék a Mária utcában:

“Az elmúlt napokban sokat gondolkodtunk, gyötrődtünk: az egyházmegyei szabályokat figyelembe véve kimértük, hogy hogyan tudnánk a távolságot betartani. Így csak alig nyolcvan-kilencven ember férne be ide: ez egy kicsi templom, sok hívővel.

Gondolkodtunk más megoldásokon is, amely például az oltásokhoz igazítaná a jelenlétet. De a fiatalok többsége valószínűleg még nem kapta meg mind a két oltást. Mi rátok szeretnénk vigyázni, akik ide jártok. A mi felelősségi körünk azok az emberek, akik hozzánk jönnek templomba.”

 

Korábbi cikkünk a témában:

Jövő héttől újra nyilvános misék lesznek Budapesten

Horváth Árpád atyával két éve beszélgettünk:

„Nincsen eretnek jezsuita” – interjú Horváth Árpád SJ szerzetessel és templomigazgatóval

Borítókép - Fotó: Jézus Szíve Jezsuita Templom Facebook-oldala
Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás