2021. 04. 12.

Fülöp herceg vette rá II. Erzsébetet, hogy többet beszéljen a személyes hitéről

Fülöp, Edinburgh hercege, II. Erzsébet brit királynő férje pénteken hunyt el 99 éves korában. Egy nemrég megjelent interjúban egy a herceghez közel álló egyházi vezető nyilatkozott arról, hogyan győzte meg a herceg feleségét, a királynőt arról, hogy a karácsonyi köszöntőiben személyes hitéről is beszéljen.

Fülöp herceg halála miatt számos történet látott napvilágot a királyi házaspár kapcsolatáról. Prof. Ian Bradley lelkész, a God Save the Queen (Isten óvja a királynőt!) című könyv szerzője interjút adott a Premier Christian News számára, melyben így fogalmazott:

„Ő volt az az ember (Fülöp herceg), aki bátorította a királynőt arra, hogy a karácsonyi köszöntőbeszédeiben többet mondjon a személyes hitéről.” – mesélte a lelkész. 

Az uralkodói karácsonyi köszöntőbeszédek régi hagyománynak számítanak a briteknél, elmaradhatatlan részét képezik az ünnepnek, napjainkban a tévében közvetítik. Korábban ezek a beszédek Bradley szerint inkább úti beszámolók voltak, és arról szóltak, hogy merre járt a királyi család az adott évben. 

Bradley, aki korábban már személyesen is prédikált a királyi családnak, elmondta, hogy 2000 karácsonyán a királynő nagyon meghatóan és erőteljesen beszélt személyes hitéről a köszöntőjében. 

hirdetés

„A nézők nagyon pozitívan reagáltak rá” – mondta. „Fülöp volt az, aki rávette a királynőt, hogy többet beszéljen benne a személyes hitéről. Azt mondta neki: erről beszélned kéne.”

Bradley azt is elmondta, hogy a herceg érdeklődött a teológia iránt. „Lejegyzetelte a szertartás összes részletét. Nagyon érdekelte a teológia. Csodálatosan ismerte a Bibliát is, aztán ebédnél ki is kérdezett rendesen a saját prédikációdról, kihívás elé állította az embert.

Le voltam nyűgözve a bibliaismeretétől.”

Kilencvenedik szülinapja közeledtével 2016-os könyvében II. Erzsébet így fogalmazott: „Nagyon hálás vagyok az imádságaikért és Istennek, az Ő állhatatos szeretetéért” – írta az uralkodó. 

„Valóban láttam az Ő hűségét.”

Mark Greene, a London Institute for Contemporary Christianity igazgatója és a királynő könyvének társszerzője így fogalmazott:

„A királynő egész eddigi életében minket szolgált, elképesztő következetességgel, mások iránti törődéssel és igaz, Krisztustól való függésben. Minél többet olvastam azt, amiket írt és beszéltem olyanokkal, akik ismerték, annál világosabbá vált ez számomra.” 

Forrás: The Christian Post

Borítókép: Matt Fowler | Dreamstime.com
Nagyvilág
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás