2021. 04. 08.

,,A fő célunk az volt, hogy reményt adjunk” – interjú a Bethesda kórház kommunikációs vezetőjével

Öt nap alatt nyolcszázezer ember látta azt a videót, amelyen a Bethesda Gyermekkórház orvosai, ápolói és munkatársai csatlakoznak a Jerusalema tánckihíváshoz. Beszélgetés a felemelő és megható videóról, arról hogy mi ad erőt a dolgozóknak ezekben a hetekben, és hogy mennyire nehéz derűsnek maradni Tamásné Bese Nórával, a kórház kommunikációs vezetőjével.

Honnan jött az ötlet a videóhoz, illetve magához a kihíváshoz?

A Bethesda Gyermekkórházban sokat dolgozunk azért, hogy valóban eljusson a társadalomhoz az üzenetünk, hogy bemutassuk, milyen is lehet egy olyan egészségügy, ahol a családok, a munkatársak a legfontosabbak. Ezért korábban is válaszoltunk már hasonló kihívásokra, nem a magamutogatás miatt, hanem azért, hogy megismerjék mások a kórház emberi arcát is.

A Jerusalema kihívás tavaly ősszel indult Dél-Afrikából, s világszerte rengetegen kapcsolódtak hozzá, rengeteg egészségügyi intézmény is, de szerzetesek, papok is táncoltak. Az üzenete annyi, hogy együtt győzhetjük le a járványt és ne szigetelődjünk el egymástól a távolságtartás ellenére sem. Több munkatársam keresett meg a gyógyító részlegről, hogy nagy szükség volna egy pozitív, közösségi akcióra, csináljuk meg ezt a táncot. Én vezetőként igent mondtam, nem is nagyon kellett senkit sem győzködni, az emailemre két napon belül százhúszan jelentkeztek. Volt, aki elcserélte a műszakját, hogy ott lehessen, vagy épp átvállalta a munkát mástól, aki szeretett volna táncolni, volt aki szabadnapján jött be, és volt, aki szívesen részt vett volna benne, de természetesen a gyerekek ellátása az első, így csak a filmet láthatta utólag.

hirdetés

Mit gondol, hogy miért van különösen is nagy szükség az ilyen pozitív megmozdulásokra?

A COVID-járvány nemcsak a testet tudja sajnos megölni, de a fásultság, a bezárkózás, a depresszió a lelket is igencsak próbára teszi. Ezért minden eszközt be kell vetni, hogy megőrizzük a mentális egészségünket, ha kell tánccal, ha kell imával, ha kell apró gesztusokkal.

Biztos vagyok benne, hogy akik látták, sokaknak erőt adott ez a videó, de mégis, az ott dolgozók miből merítettek erőt ennek az elkészítéséhez, hiszen őket is megviseli a járvány?

Református gyermekkórházként felelősnek érezzük magunkat, hogy reményt adjunk a társadalomnak, a gyerekek felé pedig megőrizzük a mosolyunkat. Ami sokszor igenis erőfeszítést kíván. A közösség megélése mindig erőt ad, s a tánc olyan eszköz, ami hamar közösséget teremt, még maszkban, távolságtartással is.

Személy szerint Önnek mit jelentett részt venni a videó elkészítésében?

A legtöbb munkát a szervezés jelentette, de mivel nekem ez a feladatom is a kórházban, örömmel vágtam bele. Maga a felvétel már gyorsan ment, aki nézi a videót, nem is hiszi, hogy valóban 15 perc alatt fel lehet venni egy össztáncot. Ehhez persze az is kellett, hogy a munkatársak otthon maguk begyakorolják videó alapján a lépéseket. A húsvét üzenete különösen aktuális volt, ezért is írtuk rá az utolsó képkockára Pilinszky reményt adó sorait: „Harmadnapra legyőzte a halált. Et resurrexit tertia die.” A fő célunk az volt, hogy reményt adjunk, és együtt érezzünk mindenkivel, aki szenved a járvány miatt.

Fotó: Tamásné Bese Nóra

Mennyire nehéz a videón is tapasztalható derűt közvetíteni ebben a nehéz helyzetben a betegek felé?

A legnehezebb a kilátástalanság, bizonytalanság, az újabb és újabb feladatok a járvány kapcsán. A járvány idején kórházban dolgozni nem feltétlen csak a frontvonalat jelenti, bár sok kollégánk önkéntesen dolgozik jelenleg is felnőtt COVID-osztályon. A gyermekek ugyanúgy betegek mint korábban, ugyanúgy zajlanak az ellátások, de más intézmények gyerekosztályai közben megszűntek, mi vesszük át az ellátást, közben felnőtt oltópont vagyunk, a járványügyi intézkedések nap mint nap új feladatot rónak ránk. De a gyerek ugyanúgy gyerek, aki a teljes jelenlétre, a mosolyra vágyik. Ez feladat, de erőt is ad, hogy nem szabad lankadni.

Miben tudják erősíteni egymást az ott dolgozók a járvány idején? Mi ad számukra erőt a nehéz helyzetben?

Sokfélék vagyunk, mindenkit más erősít meg. A Bethesdában van egy lelkigondozói team mentálhigiéniés szakemberekkel, ők is sokat segítenek a lelki terhekben, vannak lelki alkalmaink, amelyeket ugyan át kellett alakítani a járvány miatt, de működnek, ezekből is lehet erőt meríteni. Vannak kollégák, akiket egy kis pihenés, tehermentesítés tölt fel, ebben is próbálunk figyelni egymásra. Keressük azokat az együttműködéseket, ahol cégek segítenek nekünk, hogy például az ápolók feltöltődhessenek akár egy kozmetikai kezelés alatt. Alapítványunk is sokféle módon támogatja a munkatársak regenerációját, vagy akár egy ilyen film forgatását is. De sokszor elég egy pici gesztus, egy torta, egy levél, egy üzenet, ami erőt ad. S van, hogy kiszakadunk negyedórára, táncolunk, és az ország nagy részének pozitív visszajelzése tölt fel minket….

Hortobágyi Tibor

Borítókép - Fotó: Bethesda / Youtube
Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás