2021. 03. 26.

Hívek nélkül kell megtartani a virágvasárnapi szentmisét az Esztergomi Bazilikában

Az idei húsvétunk is rendhagyó marad: a körmenetek a koronavírus-járvány miatt elmaradnak, az esztergomi bazilikában pedig hívek nélküli szentmisét mutat be Erdő Péter bíboros virágvasárnap – derül ki az MKPK közelményéből. 

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek virágvasárnap fél 11-kor az esztergomi bazilikában hívek nélküli szentmisét mutat be, amelyet az EWTN katolikus televízió és a főegyházmegye Facebook-oldala is élőben közvetít

– közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense.

Az MKPK közleménye szerint a virágvasárnap elnevezés a latin “Dominica palmarum”, vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik.

A templom előtt összegyűlt hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg.

hirdetés

Idén a koronavírus-járvány miatt a körmenetek elmaradnak.

Az ünnep másik elnevezése az “Úr szenvedésének vasárnapja”. A szentmisén ugyanis már elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió.

Kitértek arra: a virágvasárnappal kezdődő nagyhét az egyházi év leggazdagabb időszaka. Az egyház kifejezi hitét, hogy a “dicsőséges bevonulás a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, elhozva számunkra a megváltást, amely minden hívőben az örök élet reményét táplálja”.

Az idei virágvasárnap “sajátos lehetőséget ad”, hogy Jézus “szenvedésének megünneplése különös módon erősítsen meg bennünket a világjárvány idején” – tették hozzá.

Virágvasárnapi szentmisét közvetít 11 órától a Duna TV, 10 órától pedig a Kossuth rádió.

 

 
Forrás: MTI 

Borítókép - Fotó: Peewam | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás