#csakegygondolat, Hortobágyi Tibor

„Szeretlek, mert…” vagy „Szeretlek.”?

Lehet, hogy nagyon könnyen, vagy éppen nehezen mondjuk azt párunknak, hogy „szeretlek”, amelyet sokszor meg is indokolunk neki. Vajon Isten is azt mondja nekünk, hogy „szeretlek, mert…”? Vagy ő csupán annyit mond nekünk, hogy „szeretlek.”?

Az egyik nap a Facebookot böngészve egy hirdetés jött velem szembe, amelyben egy könyv szerepelt azzal a címmel, hogy „100 ok, hogy miért szeretlek”. Ez pedig elgondolkodtatott kicsit. Biztos, sokszor mondtuk már párunknak, hogy miért szeretjük őt, de talán a legszebb, amikor azt mondjuk csupán, hogy „Szeretlek.”. Nincs mert, nincs de, csak szeretlek és pont. Persze vannak azok a helyzetek, amikor jól jön, ha kicsit kedveskedünk szavakkal szerelmünknek, de a legegyszerűbb, amikor nem gondoljuk túl a dolgokat. Szeretlek és kész, úgy, ahogy vagy.

Isten is valahogy így viszonyul hozzánk. Nem azt mondja, hogy azért szeretlek téged, mert olyan szép házad van, vagy olyan szépen neveled a gyermeked, vagy ügyesen felkészültél a vizsgádra. Hanem imáinkban, ha találkozunk Vele, akkor csak azt érezzük, hogy szeret minket úgy, ahogy vagyunk. Minden bűnünkkel és esendőségünkkel együtt. Nem indokol, csak szeret.

hirdetés

A nagyböjt végéhez közeledve pedig fontos ezt tudatosítanunk magunkban. Jézus szenvedéstörténete a legjobb példa rá, ami megmutatja nekünk, hogy Isten mennyire szeret bennünket, hiszen egyszülött fiát adta azért, hogy megváltson minket a bűneinktől. Sokszor talán nem fogjuk fel ezt az isteni kegyelmet, de a nagyböjti időszakból hátralévő napokban gondolkodjunk el ezen és próbáljuk meg értékelni mindig, amikor reggel felkelünk, vagy éppen amikor este lefekszünk…

Borítókép - Fotó: Braendan Yong | Dreamstime.com
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás